Slovenski parlament danas glasa o novom mandataru

Nova koalicija računa da bi za ispunjenje svih ciljeva iz njihovog ugovora bila potrebna dva mandata.

Robert Golob: Znamo gdje smo i kuda želimo doći, reagirat ćemo s obzirom na okolnost i(Reuters)

Slovenski parlament u srijedu će glasati o prijedlogu da se za mandatara za sastav nove vlade imenuje Robert Golob, što je prvi korak u formiranju nove izvršne vlasti nakon parlamentarnih izbora održanih 24. aprila.

Golob je u utorak potpisao već ranije usklađeni koalicijski ugovor svoje stranke Pokret Svoboda sa Socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon i Ljevicom (L) Luke Meseca te izjavio kako vjeruje da će predviđeni postupci za formiranje i početak djelovanja nove vlade biti završeni već u idućoj sedmici, prenosi Hina.

Razdoblje ‘izgubljenih prilika’

Kako je kazao nakon potpisa koalicijskog ugovora, o njemu su se brzo uskladili o ciljevima, ali će, s obzirom na brzu promjenu okolnosti, u budućnosti biti potrebno da se uvijek iznova provjerava i prilagođava.

“No, znamo gdje smo i kuda želimo doći, reagirat ćemo s obzirom na okolnosti”, rekao je budući premijer.

Kao prve prioritete nove vlade naveo je mjere vezane uz poskupljenje energetike i hrane te mjere u zdravstvu, s obzirom na mogući novi val epidemije COVID-19 najesen.

Očekuje se da će Golob na sjednici Državnog zbora o programu djelovanja buduće vlade reći nešto više.

Nova koalicija računa da bi za ispunjenje svih ciljeva iz njihova ugovora bila potrebna dva mandata.

Predsjednik Ljevice izjavio je nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma da je u zadnjih 15 godina za Sloveniju bilo razdoblje “izgubljenih prilika” i vrijeme kada se ulazilo iz krize u krizu koje vlade nisu uspijevale riješiti.

‘Trebaju nam dva mandata’

“Ciljevi iz našeg koalicijskog ugovora su za dva mandata, kako bismo ljudima do 2030. godine organizirali državu kakvu zaslužuju”, rekao je Mesec.

U novoj vladi mjesto ministrice vanjskih poslova zauzet će Tanja Fajon, koja će biti i jedna od potpredsjednica vlade.

Ističe da će Sloveniju nova vlada vratiti u političku orbitu centralnih država u Evropskoj uniji, odakle ju je prema “liberalnim demokratijama” odveo odlazeći premijer Janez Janša.

Izvor: Agencije