Širom svijeta radno angažirano više od 160 miliona djece

Širom svijeta 73,6 posto ili približno milijardu i po djece, uzrasta do 14 godina, ne prima porodičnu ili dječju novčanu naknadu.

Socijalna zaštita smanjuje porodično siromaštvo i ugroženost – ključne uzroke dječjeg rada, navodi se u dokumentu ILO-a i UNICEF-a (EPA - Ilustracija)

U posljednjoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (ILO) i Dječjeg fonda Ujedinjenih naroda (UNICEF) objavljeno je kako je širom svijeta radno angažirano više od 160 miliona djece, što znači da radi svako deseto dijete uzrasta od pet do 17 godina, prenosi agencija Beta.

Procijenjeno je kako bi zbog rasta siromaštva i socijalne ugroženosti do kraja godine taj broj mogao porasti za još 8,9 miliona.

“Socijalna zaštita smanjuje porodično siromaštvo i ugroženost – ključne uzroke dječjeg rada”, navodi se u tom dokumentu ILO-a i UNICEF-a uz ocjenu kako se “premalo napredovalo u osiguranju uvjeta da sva djeca uživaju socijalnu zaštitu”.

Veliki socijalni jaz

Širom svijeta 73,6 posto ili približno milijardu i po djece, uzrasta do 14 godina, ne prima porodičnu ili dječju novčanu naknadu, pa ILO i UNICEF navode kako se taj veliki socijalni jaz mora brzo eliminirati.

“Vlade mogu provoditi niz politika za unaprjeđenje socijalne zaštite, ali ako kreatori politika ne budu djelovali odlučno, pandemija, aktuelni ratni sukobi, rastuće siromaštvo i klimatske promjene samo će povećati rasprostranjenost dječeg rada”, ukazuje se u studiji.

U cilju eliminacije dječjeg rada, ILO i UNICEF su definirali niz preporuka, među kojima je da se proširi socijalna zaštita na dvije milijarde radnika u neformalnoj ekonomiji, da se izgradi integrirani sistemi socijalne zaštite i nadogradi politička posvećenost za okončanje dječjeg rada, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada