Zelenski kaže da je Ukrajina ‘slomila kičmu’ ruske vojske

Rusija neće moći stati na noge sljedećih nekoliko godina, ustvrdio je ukrajinski predsjednik.

Lokalno stanovništvo istražuje spaljeni ruski tenk u selu Zahaltsi u blizini Kijeva 13. maja 2022. godine (EPA)
  • Biden potpisao zakon o pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara
  • Glavni štab Ukrajine izvijestio o brojnim ruskim napadima
  • Rusija zabranila ulazak u zemlju Joeu Bidenu
  • Rusija prestala isporučivati plin Finskoj
  • Zelenski predlaže formalni sporazum o naknadi štete iz ruske imovine
  • Pentagon kaže da nema naznaka da Rusija koristi lasersko oružje u Ukrajini
  • Kasparov i Hodorkovski stavljeni na popis “stranih agenata”

Više najnovijih vijesti iz Ukrajine u nastavku:


Zelenski kaže da je Ukrajina ‘slomila kičmu’ ruske vojske

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je njegova vojska nanijela ozbiljnu štetu ruskim oružanim snagama, unatoč padu ključnog lučkog grada Mariupolja.

Ukrajina je “slomila kičmu” ruske vojske, rekao je Zelenski u televizijskom intervjuu. “Neće moći stati na noge sljedećih nekoliko godina.”

Njegova izjava uslijedila je nakon što se zadnjih 2.400 ukrajinskih boraca iz Mariupolja predalo.

Kijev će sve to uzeti natrag, rekao je on dodajući da će se Ukrajina vratiti na granice koje su bile prije 24. febraura, kada je Rusija izvršila invaziju.

“To će značiti da nas nisu pokorili i da smo mi branili svoju zemlju”, ustvrdio je Zelenski, ali je istaknuo da će to biti jako teško i da će uslijediti diplomatija, prenosi dpa.


Biden potpisao zakon o pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je zakon, što ga je Kongres usvojio u četvrtak, kojim se osigurava 40 milijardi dolara za ratnu pomoć Ukrajini, objavila je u subotu Bijela kuća.

Biden je dokument potpisao za vrijeme službenog putovanja u Južnu Koreju.

Američki Kongres je u četvrtak odobrio pomoć za Ukrajinu u iznosu 40 milijardi dolara, što je još jedan znak čvrste podrške koju je Joe Biden obećao Kijevu.

Taj golemi paket pomoći obuhvaća 6 milijardi dolara kako bi se Ukrajina opremila oklopnim vozilima i ojačala protuzračnu odbranu u času kada se vode žestoke borbe na istoku i na jugu zemlje.

Gotovo 9 milijardi dolara predviđeno je kako bi se, među ostalim, osigurao “kontinuitet ukrajinskih demokratskih institucija”, kao i velik humanitarni paket.

Biden je dokument potpisao za vrijeme službenog putovanja u Južnu Koreju (EPA)

Dužnosnik EU-a: Ratni zločini u Ukrajini neće proći nekažnjeno

Povjerenik EU-a za pravosuđe Didier Reynders obećao je da će odgovorni za ratne zločine u Ukrajini biti krivično gonjeni te da zvjerstva počinjena tokom Ruske invazije “neće proći nekažnjeno”

Reynders je za talijanske novine La Stampa u subotu kazao da 11 zemalja članica Evropske unije istražuje ratne zločine u Ukrajini te da je dosad prepoznato više od 600 osumnjičenika.

Istrage se odvijaju u Ukrajini, kao i u raznim drugim evropskim zemljama, sa svjedočanstvima ljudi koji su pobjegli od rata, rekao je Reynders.

Upozorio je da dokazi o ratnim zločinima moraju biti ispravno prikupljeni, te rekao da bi uključivanje lažnih informacija i vijesti “prouzrokovalo katastrofu”.


Glavni štab Ukrajine izvijestio o brojnim ruskim napadima

Glavni štab Ukrajine izvijestio je u subotu o velikom broju ruskih napada u zemlji i upozorio na opasnost od zračnih napada iz Bjelorusije.

Glavno žarište borbi je istočna Ukrajina u kojoj je odbijeno 11 napada, navodi se u dnevnom izvještaju o stanju u zemlji.

Ukrajini nastavlja prijetiti ruska saveznica Bjelorusija, koja se službeno ne bori u ratu, navodi dpa.

Osim toga, brodovi ruske mornarice raspoređeni su u Crnom te Azovskom moru zbog borbenih i izviđačkih operacija, dodaje se u izvještaju.

Glavni štab je objavio da ruski vojnici sprječavaju civile da pobjegnu s područja Hersona na teritorij pod ukrajinskom kontrolom te da blokiraju nove humanitarne koridore.

Glavno žarište borbi i dalje je istočna Ukrajina (EPA)

Zelenski: Rat u Ukrajini može se riješiti samo kroz diplomatiju

Ukrajinski rat može se riješiti samo kroz diplomatiju, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu, u jeku blokade u pregovorima između Kijeva i Moskve.

“Kraj rata može se desiti samo diplomatskim putem. Rat će biti krvav, bit će borbi, ali će se definitivno okončati kroz diplomatiju”, kazao je Zelenski za ukrajinsku televiziju.

“Ima situacija koje se mogu riješiti samo za pregovaračkim stolom. Želimo da se sve vrati na staro, ali Rusija ne želi to”, kazao je on, ne pojašnjavajući tu tvrdnju, prenosi AFP.

Želimo da se sve vrati na staro, ali Rusija ne želi to, rekao je Zelenski (EPA)

Rusija zabranila ulazak u zemlju američkom predsjedniku

Rusija je zabranila ulazak u zemlju 963 Amerikanca, uključujući predsjednika Joea Bidena, državnog sekretara Antonyja Blinkena i šefa CIA-e Williama Burnsa.

Zabrane putovanja imaju tek simboličan učinak, ali su dio kontinuiranog slabljenja odnosa Rusije sa Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima od njene invazije na Ukrajinu 24. februara.

Zapad je nametnuo niz sankcija Moskvi zbog njenog rata u Ukrajini, a Moskva je najavila da će poduzimati protumjere.

Putovanje u Rusiju u aprilu je zabranjeno američkoj potpredsjednici Kamali Harris, britanskom premijeru Borisu Johnsonu, japanskom premijeru Fumiou Kishidu, osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu te, između ostalih, brojnim američkim, kanadskim, britanskim i japanskim političarima, novinarima, poslovnim ljudima.

Rusija je zabranila ulazak u zemlju 963 Amerikanca, uključujući predsjednika Joea Bidena (EPA)

Italija je razvila plan za mir u Ukrajini

Italija je razvila plan za postizanje mira u Ukrajini, rekao je italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Prvi je cilj zaustavljanje borbi u nekim područjima, potom prekid vatre, pregovori o neutralnosti te, naposlijetku, mirovni sporazum.

“Sada nam treba diplomatska protuofenziva”, rekao je Di Maio za novine La Stampa, naglašavajući potrebu za usklađenim međunarodnim naporima.

Plan koji su razvili diplomati i italijanska vlada predstavljen je pregovaračima grupe industrijskih zemalja G7, rekao je Di Maio. Također je razgovarao s glavnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

Di Maio je, ipak, pesimističan oko pregovora s Rusijom. “Ne želim ispasti zloguki prorok, no ne vidim da se ikakvi pregovori vode”, rekao je.


Ruska vojska raketirala skladište goriva kod Odese

Ruska vojska danas je izvijestila o raketnom napadu na skladišta goriva u blizini ukrajinskog grada Odese.

“U Odeskoj oblasti, u lučkoj fabrici, visokoprecizne rakete ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga uništile su skladišta sa gorivom namijenjeno za oklopna vozila”, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi Interfaks.

Ruska vojska tvrdi da je uništila i bazu za obuku ukrajinskih specijalaca u blizini jezera Sasik u Odeskoj oblasti, navodi Interfaks.


Rusija tvrdi da je uništila veliku pošiljku zapadnog naoružanja

Ruska vojska ustvrdila je danas da je uništila veliku pošiljku zapadnog oružja u ukrajinskoj oblasti Žitomir, zapadno od Kijeva.

U izveštaju agencije RIA Novosti se navodi da su ruske snage koristile rakete tipa Kalibr koje su ispaljene sa mora.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je saopćilo da je oboren i jedan ukrajinski ratni avion tipa SU-35.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici nisu komentarisali tvrdnje Kremlja.

Ruski vojnici u Mariupolju na istoku Ukrajine (EPA) (EPA)

Protest protiv Rusije pet zemalja APEC-a

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i još četiri države napustili su sastanak ministara trgovine zemalja Azijsko-pacifičke regije u Bangkoku, protestujući protiv ruske invazije na Ukrajinu, potvrdili su zvaničnici.

Predstavnici Kanade, Novog Zelanda, Japana i Australije pridružili su se Amerikancima i napustili sastanak Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), potvrdila su novinaru Reutersa dva tajlandska zvaničnika i dvojica diplomata.

Napuštanje sale predstavnika pet zemlja dogodio se tokom govora ruskog predstavnika, ministra ekonomskog razvoja Maksima Rešetnjikova, na otvaranju dvodnevnog sastanka ove organizacije koja broji 21 člana.


Rusija prestala isporučivati plin Finskoj

Rusija je u subotu prekinula isporuke prirodnog plina Finskoj koja je odbila plaćati energent u ruskoj nacionalnoj valuti, objavila je nacionalna finska energetska kompanija Gasum.

Ruski Gazprom Export zatražio je da evropske zemlje plaćaju ruski plin u rubljima zbog sankcija nametnutih Moskvi pošto je izvela agresiju na Ukrajinu.

U petak je Gazprom Export obavijestio finski Gasum da će isporuke prirodnog plina prestati 21. maja ujutro.

“Isporuke prirodnog plina Finskoj su prekinute”, objavila je kompanija u saopćenju, prenio je Reuters.

Plin će se sada Finskoj isporučivati iz drugih izvora putem plinovoda Balticconnector, koji povezuje Finsku i Estoniju.

Finska je već u petak predstavila planove za sljedeću zimu bez ruskog plina i najavila je da će na deset godina unajmiti zajedno s Estonijom, plutajući terminal za regasifikaciju prirodnog ukapljenog plina (LNG).

epa09939874 The Gazprom building on Moskovsky Prospekt in St. Petersburg, Russia, 11 May 2022. The International Gas Union (IGU), of which Gazprom is a member, has suspended, until further notice, any participation by Russian Federation entities in its activities. Russian President Vladimir Putin ordered in March 2022 that ‘unfriendly countries’ paid for Russian gas in rubles, adding that Moscow would refuse to accept payments under gas contracts with those states in ‘compromised’ currencies, particularly dollars and euro. EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV (EPA)

Zelenski podrugljivo o novom ruskom oružju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podrugljivo je usporedio izvještaje o ruskim laserima koje navodno Kremlj koristi u ratu protiv Ukrajine s takozvanim čudesnim oružjem koje je nacistička Njemačka predstavila u pokušaju da spriječi poraz u Drugom svjetskom ratu.

“Svjedoci smo da u trećem mjesecu rata punog razmjera, a Rusija pokušava pronaći svoje ‘čudesno oružje’. To jasno pokazuje potpuni neuspjeh njihove misije”, rekao je Zelenski.

Zelenski: Potpuni neuspjeh Rusije misije (EPA)

Pentagon: Nema naznaka da Rusija koristi lasersko oružje u Ukrajini

Pentagon je objavio da nema naznaka da je Rusija upotrijebila lasersko oružje u Ukrajini, nakon tvrdnji iz Moskve da je tamo započela koristiti novu generaciju snažnih lasera za uništavanje neprijateljskih dronova.

“Nemamo nikakvu naznaku o korištenju lasera, ponajmanje laserskog oružja u Ukrajini. Nema nikakve potvrde toga”, izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby na brifingu za novinare, izvijestio je Reuters.

Zamjenik ruskog premijera zadužen za razvoj vojske Jurij Borisov ranije ove sedmice izjavio je da je Moskva razvila novu generaciju laserskog naoružanja koja spaljuje svoje mete, čiji se prototip pod nazivom “Zadira” koristi u Ukrajini.

Gotovo ništa se ne zna u javnosti oko Zadire, no 2017. ruski mediji su objavili da je državna kompanija za atomsku energiju Rosatom pomogla u razvoju tog oružja.


Zelenski predlaže formalni sporazum o naknadi štete iz ruske imovine

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski predložio je uspostavu formalnog sporazuma sa zemljama saveznicima kako bi se osigurala ruska kompenzacija za štetu koju su njezine snage uzrokovale tokom rata.

Zelenski, koji kaže da Rusija pokušava uništiti što više može ukrajinske infrastrukture, izjavio je da bi takav sporazum pokazao da će nacije koje planiraju agresivna djelovanja morati platiti za svoje poteze, izvijestio je Reuters.

“Pozivamo partnerske zemlje da potpišu multilateralni sporazum i stvore mehanizam koji bi osigurao da svako tko je pretrpio štetu od ruskih djelovanja može primiti kompenzaciju za sve nastale gubitke”, rekao je u svom online obraćanju.

Po njegovim riječima, prema takvom sporazumu u zemljama potpisnicama bili bi ruska imovina i novac konfiskovani i usmjereni u poseban kompenzacijski fond.

“To bi bilo pravedno. A Rusija bi osjetila težinu svake rakete, svake bombe, svake granate koju ispali na nas”, izjavio je Zelenski.


Kasparov i Hodorkovski stavljeni na popis ‘stranih agenata’

Bivši šahovski prvak Gari Kasparov i oligarh Mihail Hodorkovski, koji danas žive u egzilu kao protivnici ruskog predsjednika, proglašeni su “stranim agentima”, objavilo je rusko ministarstvo pravosuđa, prenose AFP i Hina.

Ta uvredljiva etiketa nalik onoj “neprijatelj naroda” iz sovjetskog doba, koristi se u u današnjoj Rusiji za ocrnjivanje protivnika, novinara i boraca za ljudska prava koje Kremlj optužuje da se bave aktivnostima financiranima iz inozemstva.

“Strani agenti” podvrgnuti su brojnim pritiscima, protiv njih vode se dugi procesi, prijete im sankcije i zatvor. Svoj status dužni su navesti u svim objavama.

Na dopunjenu popisu objavljenom na svojim mrežnim stranicama, rusko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da Mihail Hodorkovski (58) i Gari Kasparov (59) imaju “izvore” u Ukrajini za finansiranje svojih aktivnosti.

Bivši šahovski prvak Kasparov od ranije je protivnik politici predsjednika Vladimira Putina, ima i hrvatsko državljanstvo, a živi gotovo 10 godina u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bivši šahovski prvak Gari Kasparov (Davorin Visnjic/PIXSELL)

Hodorkovski je bio jedna od najjačih poslovnih ljudi u Rusiji ‘90-ih dok se nije politički sukobio s Kremljom kada je na vlast 2000. stupio Putin.

Hodorkovski je proveo deset godina u zatvoru od 2003. do 2013. i od tada živi u egzilu. Godinama je finansirao u Rusiji opozicionu organizaciju Open Russia, koja se sama raspustila u maju 2021. pod rastućim pritiskom ruskih vlasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije