Australski premijer Morrison priznao poraz na izborima

Opoziciona Laburistička stranka trebala bi okončati gotovo desetogodišnju vladavinu konzervativaca, vrlo vjerovatno uz podršku Zelenih.

Čestitao sam novom premijeru Australije Anthonyju Albaneseu na pobjedi, rekao je Scott Morrison (EPA)

Australski premijer Scott Morrison u subotu je priznao poraz na parlamentarnim izborima, a opoziciona Laburistička stranka trebala bi okončati gotovo desetogodišnju vladavinu konzervativaca, vrlo vjerovatno uz podršku Zelenih.

Dosadašnji rezultati ukazuju na to da su birači u zapadnoj Australiji “kaznili” Morrisonovu liberalno-nacionalnu koaliciju, posebno u bogatijim urbanim centrima, izvijestio je Reuters.

“Razgovarao sam sa čelnikom opozicije i novim premijerom Anthonyjem Albaneseom. Čestitao sam mu na pobjedi na izborima”, rekao je Morrison, odstupajući s mjesta čelnika svoje stranke, prenijela je Hina.

Laburisti tek trebaju osvojiti 76 od 151 mjesta u donjem domu parlamenta, koliko im je potrebno za formiranje vlade, no objava konačnih rezultata mogla bi potrajati jer treba dovršiti prebrojavanje rekordnog broja glasova pristiglih poštom.

Još uvijek se ne zna hoće li Albaneseu za formiranje vlade trebati koalicija s nezavisnim zastupnicima i manjim strankama.

Veliki interes za ekološka pitanja

Snažan dojam na birače ostavili su Zeleni i grupa nezavisnih političara, koji su se u kampanji angažirali na politici integriteta, jednakosti i borbi protiv klimatskih promjena. To znači da bi sastav novog parlamenta mogao biti puno osjetljiviji na klimatske promjene od prethodnog koji je podržavao Morrisonovu administraciju angažiranu na izvozu uglja sve dok za to postoji potražnja.

Australske su vlasti ranije obećale da će postići neto nultu emisiju ugljika do 2050. godine. Premijer Scott Morrison je krajem prošle godine rekao da Australija ima plan za smanjenje emisija, no da se on neće odnositi na ukidanje velikih sektora fosilnih goriva te je istaknuo da se obavezao na izvoz uglja sve dok postoji potražnja.

Laburisti lijevog centra imali su pristojnu prednost u istraživanju javnog mnijenja, premda su nedavna istraživanja pokazala da je liberalno-nacionalna vlada u posljednjem dijelu šestosedmične kampanje smanjila taj jaz.

Različit fokus

Čelnik Zelenih, Adam Bandt, smatra da su za birače glavni problem predstavljala pitanja povezana s klimom i klimatskim promjenama.

“Laburisti i liberali pokušali su taj problem zataškati, no mi smo bili vrlo jasni u pogledu potrebe da se uhvatimo u koštac s problemima povezanim s klimom i rješavanjem problema koji se odnose na proizvodnju uglja i plina”, rekao je Bandt.

Dok su se laburisti usredotočili na nagli rast inflacije i spori rast plaća, Morrison se na samom kraju kampanje fokusirao na najnižu stopu nezaposlenosti u zemlji u gotovo pola stoljeća.

Izvor: Agencije