Rusku pacifičku flotu pojačavaju tri nove podmornice

Knjaz Oleg je opremljen balističkim raketama Bulava, a višenamjenska podmornička krstarica Novosibirsk krstarećim raketama Kalibr i Oniks.

Ruska Pacifička flota će ove godine dobiti i treću dizel-električnu podmornicu (EPA - Ilustracija)

Podmorničke snage ruske Pacifičke flote će ove godine dobiti stratešku podmornicu na nuklearni pogon Knjaz Oleg, višenamjensku nuklearnu podvodnu krstaricu Novosibirsk i dizel-električnu podmornicu Magadan, izjavio je danas komandant flote admiral Sergej Avakjanc, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

„Dozvolite mi da napomenem da će ove godine naša flota dobiti prvu podmornicu na nuklearni pogon Knjaz Oleg i prvu stratešku podmorničku krstaricu Novosibirsk. Knjaz Oleg je opremljen balističkim raketama Bulava, a višenamjenska podmornička krstarica Novosibirsk krstarećim raketama Kalibr i Oniks“, naveo je on u intervjuu za list Krasnaja zvezda povodom 291. godišnjice Flote, prenosi TASS.

Korveta i minolovci

Ruska Pacifička flota će ove godine dobiti i treću dizel-električnu podmornicu.

Flota će upravljati sa šest nevidljivih dizel-električnih podmornica naoružanim krstarećim raketama Kalibr, izjavio je admiral, navodi TASS.

Borbeni inventar flote ove godine će popuniti i korveta Rezkij i okeanski minolovci Petar Iljičev i Anatolij Šlemov, saopćio je Avakjanc, prenosi ruska agencija.

Izvor: Agencije