Biden: Švedska i Finska imaju punu podršku SAD-a za NATO

Dvije nordijske države su ove sedmice podnijele zahtjeve da budu dio NATO-a.

Biden: Dvije nove članice sa krajnjeg sjevera (Evrope) će samo povećati sigurnost naših saveznika (EPA)

Švedska i Finska imaju „punu, totalnu podršku“ Sjedinjenih Američkih Država u odluci da se prijave za članstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO), izjavio je američki predsjednik Joseph Biden, prenosi agencija Tanjug.

Dvije nordijske države su ove sedmice podnijele zahtjeve da budu dio NATO-a, podsjeća BBC.

Kako bi dobile članstvo u Alijansi, Švedska i Finska će morati dobiti podršku svih 30 država članica saveza, međutim, Turska za sada ne dozvoljava njihov ulazak.

„Nove članice NATO-a nisu prijetnja nijednoj državi. Dvije nove članice sa krajnjeg sjevera (Evrope) će samo povećati sigurnost naših saveznika i produbiti našu sigurnosnu saradnju“, kazao je Biden.

Ruska upozorenja

Nešto ranije, američka ambasadorica u NATO-u Julianne Smith rekla je kako bi se Švedska i Finska mogle pridružiti NATO-u u „narednih nekoliko mjeseci“.

Ona je rekla da je odbrambeni savez pozdravio zahtjeve Švedske i Finske i kako vjeruje da će te države „dati veliki doprinos NATO savezu“, prenosi Sky News na koga se poziva Tanjug.

Rusija je ponovila da vidi NATO kao prijetnju i upozorila je na „posljedice“ ako zapadni vojni blok nastavi sa planom širenja.

Izvor: Agencije