Kina: NATO je proizvod Hladnog rata i trebao je odavno postati historija

‘Savjetujemo relevantnim zemljama da budu oprezne kada razvijaju odnose sa NATO-om’, poručio je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

Zhao je optužio Sjedinjene Američke Država da su najveći svjetski izvor cyber napada (EPA)

Vlasti Kine saopćile su da NATO predstavlja produkt Hladnog rata i pozvale su zemlje ostatka svijeta da budu oprezne u pokušajima razvijanja odnosa s tim vojnim savezom.

“NATO je proizvod Hladnog rata i trebao je odavno postati historija”, rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Anadolija.

Zhao je komentirao i medijske tvrdnje da Finska razmatra da se prijavi za ulazak u NATO usred ruskog rata protiv Ukrajine koji je počeo 24. februara.

Razvijanje odnosa

“Savjetujemo relevantnim zemljama da budu oprezne kada razvijaju odnose sa NATO-om”, rekao je Zhao, prenosi kineski list Global Times.

Vlasti Kine protive se ideji širenja NATO-a.

Zhao je odbacio optužbe da su hakeri koje podržava Kina napali indijsko snabdijevanje električnom energijom.

“U istrazi cyber incidenata treba da postoje potpuni dokazi, a povezivanje sa bilo kojom vladom ne bi trebalo biti nepromišljeno. Ponovili smo mnogo puta da se Kina čvrsto protivi i suzbija bilo koji oblik hakovanja u skladu sa zakonom te da neće poticati, podržavati ili odobravati takve napade”, rekao je Zhao.

Optužio je Sjedinjene Američke Država da su najveći svjetski izvor cyber napada.

Izvor: Agencije