Rusija: Rizici od nuklearnog rata moraju se svesti na minimum

Rusi su pokušavali zauzeti područja Limana u Donecku, te Sjeverodoneck i Popasnu u Lugansku, ali u tome nisu uspjeli, objavio Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine.

Fotografija prikazuje lansiranje krstareće rakete ruskog taktičkog raketnog sistema Iskander [Rusko Ministarstvo odbrane/Reuters]
  • Ukrajina optužuje Rusiju da nastavlja pucati po civilima
  • Azovstalj napustila grupa od 25 civila
  • U raketiranju ruskog sela oštećene zgrade naftnog terminala
  • Sergel Lavrov kaže da su ukidanje sankcija Rusiji i priznavanje novih geopolitičkih realnosti dio mirovnih pregovora sa Ukrajinom
  • Ukrajinska vojska tvrdi da Rusija zbog problema ne može u potpunosti iskoristiti svoju borbenu masu

Najnovije vijesti iz Ukrajine čitajte u nastavku:


Kijev: Rusi nastavljaju napade na Mariupolj

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage i danas nastavile napade na Mariupolj prije svega na čeličanu Azovstalj gdje se skrivaju vojnici i civili.

U objavi na Facebooku generalštab ukrajinskih oružanih snaga također navodi da je ukrajinska vojska povratila kontrolu nad četiri naselja u Harkovskoj oblasti, prenosi Reuters.


Rusija: Rizici od nuklearnog rata se moraju svesti na minimum

Rusija kaže da se rizici od nuklearnog rata trebaju svesti na minimum i da svaki oružani sukob između nuklearnih sila treba spriječiti, objavila je novinska agencija TASS citirajući dužnosnika ministarstva vanjskih poslova.

Vladimir Yermakov iz ministarstva vanjskih poslova rekao je da se sve nuklearne sile moraju imati cilj sprječavanje nuklearnog rata.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedjeljak da Zapad ne bi trebao podcjenjivati povećane rizike nuklearnog sukoba oko Ukrajine, iako su SAD naknadno rekle da ne vjeruju da postoji prijetnja da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje unatoč eskalaciji retorike Moskve.


Kijevska policija pronašla trojicu vezanih muškaraca za koje kažu da su ih pogubili ruski okupatori

Ukrajinska policija saopćila je da je pronašla tijela trojice civila u okrugu Buča sjeverno od Kijeva, vezana i u nekim slučajevima začepljena usta, s nekoliko prostrelnih rana, mučeni prije likvidacije.

Kijev kaže da je više od 1.000 tijela otkriveno u ili oko Buče, gdje su navodi sistemski zlostavljanje od strane ruskih snaga koje su nekoliko sedmica okupirale to područje. Moskva odbacuje optužbe.

U videu objavljenom na YouTubeu, šef kijevske regionalne policije Andriy Nebytov rekao je da rane od metaka u ekstremitetima muškaraca pokazuju da su bili mučeni, dodajući: “Konačno, svakom od muškaraca je pucano u uho”. Video je također sadržavao slike koje navodno prikazuju grob i okrvavljena tijela, sa zamagljenim licima.


Rusi raketirali aerodrom Odesa

Ruski raketni napad na aerodrom Odesa oštetio je uzletno-sletnu stazu i više se ne može koristiti, navodi ukrajinska vojska.


Azovstalj napustila grupa od 25 civila

Grupa civila napustila je čeličanu Azovstalj u Mariupolju, tvrdi danas ruska agencija TASS, nakon što su danima bili blokirani u podrumima fabričkog kompleksa, okruženi ruskom vojskom.

Kako navodi, ukupno je 25 osoba, među kojima je šestoro djece mlađih od 14 godina, napustilo čeličanu.


Francuska obećala povećati vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u telefonskom razgovoru ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će Francuska povećati vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini, objavio je Pariz.

Macron je ponovio svoju “snažnu zabrinutost” zbog ruskog bombardiranja ukrajinskih gradova i “nepodnošljive situacije” u lučkom gradu Mariupolju na jugoistoku Ukrajine, dodaje u saopćenju ured francuskog predsjednika.


Njemačka planira ubrzati izgradnju LNG terminala

Njemačka vlada planira zakon kojim će ubrzati izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG), budući da Berlin nastoji pronaći alternativne izvore energije kako bi smanjio svoju ovisnost o ruskom uvozu.

Nacrt zakona za ubrzanje LNG projekata u sjevernoj Njemačkoj izradila su ministarstva ekonomije, okoliša i pravosuđa i podnijeli ga na odobrenje, saznaje agencija dpa iz izvora u Ministarstvu ekonomije i tehnologije.


Ukrajina tvrdi da Rusija ne uspijeva ostvariti ciljeve u Donbasu

Ruske snage nastavile su u subotu napadati istočnu ukrajinsku regiju Donbas, ali nisu uspjele zauzeti tri ciljana područja, saopćilo je ukrajinska vojska, dok Moskva kaže da sankcije Zapada Rusiji i isporuke oružja Ukrajini ometaju mirovne pregovore.

Rusi su pokušavali zauzeti područja Limana u Donecku, te Sjeverodoneck i Popasnu u Lugansku, objavio je Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine u dnevnom biltenu.

“U tome nisu uspjeli – borbe se nastavljaju”, navodi se.


‘Dijalog Moskve i Washingtona formalno zamrznut’

Dijalog Moskve i Washingtona o strateškoj stabilnosti formalno je “zamrznut”, izjavio je danas zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Vladimir Jermakov.

Jermakov, koji obavlja funkciju šefa kontrole neširenja nuklearnog oružja, rekao je za agenciju TASS da bi ti kontakti mogli da budu nastavljeni kada bude završena “specijalna vojna operacija” Rusije u Ukrajini.


Ukrajinske snage objavile snimak bombardovanja ruskog položaja

Ukrajinske oružane snage objavile su na društvenim mrežama videosnimak uništavanja ruskih tenkova, vojne opreme i artiljerije u gradu Izyumu koji se nalazi na istoku zemlje.

Autentičnost snimka nije potvrđena, a navodi se kako je uništeno 15 tenkova.


Britanija: Rusija prisiljena preraspoređivati osiromašene jedinice

Britanija kaže da je Rusija bila prisiljena spojiti i prerasporediti iscrpljene jedinice zbog neuspjelog napredovanja na sjeveroistoku Ukrajine.

“Nedostaci u ruskoj taktičkoj koordinaciji ostaju. Nedostatak vještina na nivou jedinice i nedosljedna zračna podrška doveli su do toga da Rusija ne može u potpunosti iskoristiti svoju borbenu masu, unatoč lokaliziranim poboljšanjima”, objavila je britanska vojska na Twitteru.

(EPA)

Poljska počela isporučivati plin u ‘pogođena’ područja

Najveća poljska plinska kompanija PGNiG saopćila je da je počela isporučivati plin u deset različitih gradova i regija diljem Poljske kojima je plin prekinut ranije tokom sedmice.

Taj potez dolazi dan nakon što su iz PGNiG-a saopćili da će njegove dvije podružnice – Polska Spolka Gazownictwa i PGNiG Obrot Detaliczny – opskrbljivati plinom kupce u područjima pogođenim zastojom u isporuci ruskog plina Energy.

Ruski dobavljač plina pogođen sankcijama prekinuo je isporuku plina u nekoliko gradova diljem Poljske.


Nastavljeno granatiranje u regiji Lugansk

Ruska vojska nastavila je tokom noći granatirati ukrajinske gradove Orikhovo, Rubizhne i Novodruzhesk u istočnoj regiji Lugansk, saopćila je ukrajinska Državna služba za hitne slučajeve (SES).

“Brojni požari stambenih zgrada dogodili su se u Rubizhneu i Novodruzhsku”, navodi se na društvenim mrežama, dodajući da ima “mogućih žrtava”.

SES je također rekao da je uništeno 15 kuća u Gorskom i Orihovu.

(EPA)

Ukrajina: Ruske snage pucale na dva autobusa za evakuaciju

Ruske snage pucale su na dva autobusa u gradu Popasna, u Luganskoj oblasti, koji su tamo stigli radi evakuacije lokalnog stanovništva, saopštio je jutros šef vojno-civilne uprave Popasne Mikola Hanatov.

On je na Telegramu napisao da je jučer evakuisana 31 osoba iz Popasne i da je bilo mnogo više onih koji su željeli napustiti to područje, pa su poslata još dva autobusa u grad, prenosi Ukrinform.

Hanatov je naveo da se zna da su autobusi stigli do naselja i da je na njih pucano. “Nema kontakta sa ljudima koji su bili u vozilu i organizovali evakuaciju“, dodao je Hanatov.


Pogođeni naftni terminali u ruskom selu

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane spiječili su jutros avion Oružanih snaga Ukrajine da uđe na teritoriju ruske Brjanske oblasti, tvrdi guverner Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

On je naveo da su ruski PVO sistemi otkrili avion Oružanih snaga Ukrajine i da su na naselje Žeča pala dva projektila, prenosi Interfaks.

Prema riječima guvernera Bogomaza, u eksploziji su oštećene tehnološke zgrade naftnog terminala.

Žrtava nije bilo.


Ukrajina kaže da je Rusija ukrala nekoliko stotina hiljada tona žita

Zamjenik ministra poljoprivrede Ukrajine Taras Visocki optužio je ruske snage da su ukrale „nekoliko stotina hiljada tona” žita u oblastima Ukrajine koje su zauzele.

Visocki je za ukrajinsku nacionalnu TV izrazio zabrinutost da bi ruske snage mogle da učine isto sa većim dijelom od 1,5 miliona tona žitarica koje su uskladištene na teritoriji koju su zauzele, prenosi Reuters.


Lavrov: Ukidanje sankcija protiv Rusije dio je mirovnih pregovora s Ukrajinom

Ukidanje sankcija nametnutih Rusiji dio je mirovnih pregovora između Moskve i Ukrajine, koji su “teški”, ali se nastavljaju svakodnevno, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u izjavi objavljenoj u subotu ujutro.

Kijev je u petak upozorio da pregovorima o okončanju ruske invazije, koja sada traje već treći mjesec, prijeti kolaps.

“Trenutno ruska i ukrajinska delegacija zapravo svakodnevno putem videokonferencije raspravljaju o nacrtu mogućeg sporazuma”, rekao je Lavrov u komentaru kineskoj službenoj novinskoj agenciji Xinhua objavljenom na internet stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij insistirao je od početka invazije 24. februara da zapadne sankcije Rusiji moraju biti jače i da ne mogu biti dio pregovora, podsjetio je Reuters, prenosi Hina.

Ukrajina i Rusija nisu vodile mirovne pregovore licem u lice od 29. marta, a atmosfera se pogoršala zbog ukrajinskih optužbi da su ruske snage počinile zločine dok su se povlačile iz područja u blizini Kijeva. Moskva je odbacila te tvrdnje.

Moskva svoje akcije u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom” demilitarizacije i “denacifikacije” svog susjeda. Ukrajina i Zapad kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvanu agresiju i rat.

“Na dnevnom redu razgovora su, između ostalog, i pitanja denacifikacije, priznavanja novih geopolitičkih realnosti, ukidanja sankcija, statusa ruskog jezika”, rekao je Lavrov.

“Mi smo za nastavak pregovora, iako su teški”, rekao je Lavrov.

Zapadni saveznici Ukrajine uveli su opsežne sankcije Moskvi. Zamrznuto je oko polovicu ruskih državnih zlatnih i deviznih rezervi te narušena ruska ekonomija zbog čega je zemlja na rubu bankrota, tvrdi britanska agencija.

Izvor: Agencije