Ukrajina pronašla tijela 410 civila i optužuje Rusiju za genocid

Tijela su pronađena u okolini Kijeva koju je ukrajinska vojska ovih dana vratila pod svoju kontrolu,

Ukrajinski vojnici nose granatu iz spaljenog ruskog tenka u blizini grada Irpina u Ukrajini 2. aprila 2022. (EPA)
  • Nakon povlačenja ruske vojske leševi ostali po ulicama i masovnim grobnicima u gradu Buča
  • SAD, EU i NATO osudili zločine u Buči, Rusija odbacuje odgovonost
  • Ukrajina kaže da se u Buči dogodila nova Srebrenica
  • Stoltenberg kaže da Rusija nije povukla svoje snage, već ih samo pregrupisava i sprema za nove napade
  • Tužioci pronašli 410 tijela u gradovima blizu Kijeva
  • Crveni krst nastavlja operacije izvlačenja civila iz Mariupolja

U nastavku najvažnije vijesti iz Ukrajine.


Britanija: Žestoke borbe u Mariupolju, čvrst otpor ukrajinskih snaga

U Mariupolju su nastavljene žestoke borbe, dok ruske snage pokušavaju osvojiti strateški važan lučki grad na jugu Ukrajine, tvrde britanski obavještajci.

“Grad je i dalje izložen intenzivnim, neselektivnim napadima, ali ukrajinske snage pružaju čvrst otpor, zadržavajući kontrolu u centralnim područjima”, priopćilo je Ministarstvo odbrane.


Stoltenberg: Brutalnost Rusije nad civilima neprihvatljiva, odgovornima suditi

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je “brutalnost” Rusije nad civilima u Ukrajini neprihvatljiva i da odgovornima treba biti suđeno.

Stoltenberg je za američki televizijski kanal CNN govorio o tvrdnjama da su ruske snage izvršile ratne zločine u Ukrajini.

“To je brutalnost prema civilima kakvu u Evropi nismo vidjeli decenijama. Napadanje i ubijanje civila je apsolutno neprihvatljivo“, kazao je on.

Navodeći da je brutalnost u Ukrajini pokazala da se rat mora okončati, Stoltenberg je rekao da je odgovornost ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaustavi ovaj rat.

Stoltenberg je istakao da je izuzetno važno da Međunarodni krivični sud otvori istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini, iznese sve činjenice i da odgovorne pozove na odgovornost.

“Stoga, pozdravljam istragu Međunarodnog krivičnog suda”, kazao je Stoltenberg.


Zelenski optužio Rusiju da vrši genocid

Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da vrši genocid u Ukrajini.

„Ovo je genocid. Elimincija cijele nacije i naroda“, rekao je Zelenski u intervjuu za CBS.

„Mi smo građani Ukrajine i ne želimo biti potčinjeni politici Ruske Federacije. To je razlog zašto nas uništavaju i istrebljuju“.

Zelenski je ocijenio da ruski lideri moraju biti pozvani na odgovornost zbog “ubistava i mučenja” civila u Boči, gradu nedaleko od Kijeva.

“Želim da svi lideri Ruske Federacije vide kako se izvršavaju njihova naređenja. (…) I oni imaju zajedničku odgovornost. Za ubistva, za mučenja, za ruke raznete eksplozivom, za metke ispaljene u potiljak”, rekao je Zelenski.

Zelenski je naveo da će biti formiran “poseban mehanizam” za “istragu svih zločina okupatora u Ukrajini i njihovo gonjenje” kao i da će taj mehanizam funkcionisati na osnovu “zajedničkog rada domaćih i međunarodnih eksperata”.

“Taj mehanizam će pomoći Ukrajini i svetu da pravdi privede one koji su pokrenuli ili na bilo koji način učestvovali u ovom užasnom ratu protiv ukrajinskog naroda i zločinima protiv naših ljudi”, izjavio je šef ukrajinske države.

(AP)

Guterres: Duboko sam šokiran slikama iz Buče

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je da je “duboko šokiran” fotografijama mrtvih civila u ukrajinskom gradu Buča, zbog čega je zatražio nezavisnu istragu koja će dovesti do pronalaženja odgovornih.

Guterres je postavio komentare na Twitteru dan nakon što su očevici i lokalni zvaničici rekli da su ruske trupe ubile veliki broj civila kada su se povlačili iz Kijeva.

“Duboko sam šokiran slikama ubijenih civila u Buči. Ključno je napraviti nezavisnu istragu koja će dovesti do pronalaska odgovornih”, naveo je Guterres, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

(EPA)

Moskva: Uništili smo velika skladišta goriva

Ruske trupe napale su danas skladišta iz kojih su se snabdijevala gorivom Oružane snage Ukrajine, u pravcu Nikolajeva i Donjecka, izjavio je portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

„Izuzetno precizne rakete lansirane iz zraka uništile su velika skladišta goriva u Konstantinovki, Nikolajevskoj oblasti, Slavuti, Rovni i Ternopolju. Iz ovih objekata se distribuiralo gorivo za ukrajinske trupe, na mikolajevskom i donjeckom pravcu”, rekao je Konašenkov, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju RIA Novosti.

Dodao je da je gađan aerodrom Balovnoje u predgrađu Nikolajeva i da je uništen parking za avione i skladište goriva.

Također, iz Moskve su poručili da je ruska vojska je onesposobila Centar za upozorenje i kontrolu avijacije i protuzračne odbrane ukrajinskog ratnog zrakoplovstva, koji se nalazi na aerodromu Vasiljkov kod Kijeva.


Tužioci pronašli 410 tijela u gradovima blizu Kijeva

Ukrajinski tužioci koji istražuju moguće ratne zločine ruskih snaga pronašli su 410 tijela u gradovima u blizini Kijeva, a 140 ih je već pregledano, saopštila je danas državni tužilac Ukrajine Irina Venediktova u televizijskom obraćanju.


Rusija odbacuje odgovornost za zločine u Buči

Ministarstvo odbrane Rusije odbacilo je odgovornost za zločine u Buči u Ukrajini, a fotografije i snimke koji prikazuju leševe na ulicama grada nakon povlaćenja ruske vojske nazvali su lažnim.

„Fotografije i video snimci iz Buče su lažni i kijevski režim ih je inscenirao za zapadne medije“, reklo je rusko ministarstvo, dodajući da su lažni snimci i raketiranog porodilišta u Mariupolju i drugih razrušenih gradova u Ukrajini, prenijela je ruska agencija TASS.


Stoltenberg: Rusija nije povukla svoje snage

Rusija nije zaista povukla svoje snage, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, upozoravajući da će se napadi u Ukrajini nastaviti.

“Ono što vidimo nije pravo povlačenje. Međutim, vidimo da Rusija pregrupiše svoje trupe, da neke od njih vraća da bi ih ponovo naoružala i pojačala. Ne treba biti previše optimističan jer će se napadi nastaviti”, rekao je Stoltenberg za CNN.

Sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (EPA)

Baerbock: Rusija mora platiti za “ratne zločine” u Buči

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je danas da Rusija mora platiti za ratne zločine u ukrajinskom gradu Buča nedaleko od prijestolnice Kijeva.

Baerbock je osudila “nesputano nasilje” predsjednika Rusije Vladimira Putina.

“Slike iz Buče su neprihvatljive, Putinovo nesputano nasilje zatire nevine porodice i ne poznaje granice. Odgovorni za ove ratne zločine moraju biti pozvani na odgovornost. Pooštrit ćemo sankcije Rusiji i još više pomoći Ukrajini u odbrani”, napisala je Baerbock na Twitteru.


HRW: Dokumentovani “očigledni ratni zločini” u Ukrajini

Organizacija za zaštiti ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) saopštio je danas da su dokumentovani “očigledni ratni zločini” koje su ruske vojne snage počinile protiv civila u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju HRW-a pronađeno je “nekoliko slučajeva gdje su ruske vojne snage počinile kršenje zakona o ratu” u regijama pod ruskom kontrolom, kao što su Černigov, Harkov i Kijev, prenijela je agencija Reuters.

Saopštenje objavljeno u Varšavi uslijedilo je dan nakon što su pronađeni mrtvi civili kako leže po ulicama ukrajinskog grada Buče, a tri dana nakon što se ruska vojska povukla severozapadno od Kijeva.

Rusko ministarstvo odbrane u Moskvi nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar na pitanje o tijelima pronađenim u Buči.

EPA

Ukrajina će ponovno pokušati evakuirati stanovnike Mariupolja

Ukrajina će u nedjelju, zajedno s predstavnicima Crvenog krsta, ponovno pokušati evakuirati ljude iz opkoljenoga lučkoga grada Mariupolja, najavila je potpredsjednica vlade.

“Sedam autobusa pokušat će se približiti Mariupolju”, objavila je Irina Vereščuk na Telegramu dodavši da bi autobuse pratili predstavnici Međunarodnoga odbora Crvenog krsta.

Prema procjenama, u ratom zahvaćenom i razrušenom gradu trenutačno živi još oko 100.000 stanovnika. Proteklih se dana u nekoliko navrata bezuspješno pokušavalo doprijeti do njih.


Blinken: Slike mrtvih Ukrajinaca u Buči veoma potresne

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je danas da su slike velikog broja mrtvih Ukrajinaca u gradu Buča, nakon povlačenja ruskih snaga veoma potresne.

“Ovo je realnost koja se dešava svakog dana, sve dok se nastavlja ruska brutalnost protiv Ukrajine,” rekao je Blinken u intervjuu za CNN, prenosi agencija Reuters.

Američki državni sekretar Antony Blinken (EPA)

Rusi raketiraju Mikolajiv, u Belgorodu ponovno eksplozije

Ruske snage su u nedjelju, uz Odesu, raketirale i crnomorsku luku Mikolajiv, a Ukrajinci su navodno ponovno napali ruski grad Belgorod.

Anton Geraščenko iz ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova saopćio je da su lokalne vlasti Mikolajiva izvijestile o napadima.

Rusi napadaju Odesu, Mikolajiv i Mariupolj u pokušaju odsijecanja pristupa Ukrajine Crnom moru i uspostavljanja kopnenog koridora do Krima, poluotoka koji je Rusija anektirala 2014. godine, prenosi Reuters.

U nedjelju su se ponovno čule eksplozije u ruskom gradu Belgorodu, smještenom sjeverno od Harkiva, u blizini granice s Ukrajinom.

Svjedoci Reutersu javljaju o eksplozijama pošto su ruske vlasti optužile Ukrajinu da je u petak u zoru helikopterima uništila tamošnje skladište goriva.


Peskov: Plin će se plaćati u eurima, konačna isplata u rubljama

Zapadne zemlje su plaćale plin u eurima i nastavit će to raditi, ali će konačna isplata ići Gazpromu u rubljama, izjavio je danas Dmitrij Peskov, portparol predsjednika Rusije Vladimira Putina.

On je istakao da će šema plaćanja u rubljama ubuduće važiti i za novu grupu proizvoda, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Zapravo, oni koji su plaćali u eurima, tako će i dalje plaćati, u istim jedinicama koje su naznačene u ugovorima. Ali u isto vrijeme, konačna uplata će ići prodavcu Gazpromu u rubljama”, naveo je Peskov.

Ovo je još uvijek prototip sistema, rekao je on.


Kuleba zatražio od svijeta odgovor zbog masakra u Buči

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba zatražio je danas od svijeta da odgovori na masakr u gradu Buča, u blizini Kijeva.

“Rusi za cilj imaju da eliminišu što mogu više Ukrajinaca,” objavio je Kuleba na Twitteru i pozvao Grupu sedam (G7) ekonomski najrazvijenih zemalja da kao odgovor na to uvede sankcije Rusiji.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel takođe je upotrebio riječ masakr da opiše scene otkrivene u gradu Buči nakon što su se ruske snage povukle iz grada.


Borrell čestitao Ukrajincima na oslobođenju Kijevske oblast

Šef diplomatije EU-a Josep Borrell čestitao je danas Ukrajini oslobađanje većeg dijela Kijevske oblasti i ponovio da će EU insistirati na kažnjavanju ratnih zločina, „koje su počinile ruske snage“.

”Šokirani samo vijestima o zvjerstvima koje su počinile ruske snage. EU pomaže Ukrajini u dokumentovanju ratnih zločina. Svi ovi slučajevi moraju biti istraženi, prvenstveno od strane Međunarodnog suda pravde UN”, rekao je Borrell na Twitteru.

Šef diplomatije EU-a je dodao da će EU nastaviti da pruža snažnu podršku Ukrajini, a svoj tvit je završio porukom na ukrajinskom ”Slava Ukrajini!”


Britanija: Ruski napadi na civile moraju biti istraženi

Navodi o napadima na civile tokom ruske invazije na Ukrajinu moraju biti istraženi kao ratni zločini, saopštila je danas britanska ministricka vanjskih poslova Liza Truss, uz napomenu da će Velika Britanija u potpunosti podržati svaki takav potez Međunarodnog krivičnog suda.

“U trenutku kada su ruske snage prisiljene da se povlače, vidimo sve više dokaza o užasnim akcijama invazionih trupa u gradovima kao što su Irpin i Buča”, navela je Truss u saopštenju, u kojima je pomenula mjesta u blizini Kijeva, prenosi Reuters.

Ona je naglasila i da njihovi navodni “neselektivni napadi na nedužne civile tokom protivpravne i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu moraju biti istraženi kao ratni zločini”.

Rusija je ranije negirala da gađa civile i odbacila je optužbe za ratne zločine.


Ukrajinici kažu da su pronašli tijela pogubljenih civila i masovne grobnice

Glasnogovornik predsjednika Volodimira Zelenskog izjavio je u nedjelju da su vlasti u Ukrajini pronašle ono što “upravo liči na ratne zločine,” uključujući tijela pogubljenih civila i masovne grobnice, nakon povlačenja Rusa iz područja gdje su se odvijale borbe.

Sergej Nikiforov rekao je za BBC da su scene koje su otkrivene na dijelom okupiranim teritorijama kao što je grad Buča “zaista teško opisati”.

“Pronašli smo masovne grobnice. Pronašli smo ljude s vezanim rukama i nogama i s ranama od metaka na potiljcima. Oni su očigledno bili civili i pogubljeni su. Pronašli smo napola spaljena tijela, kao da je neko pokušao sakriti svoje zločine, ali nisu imali dovoljno vremena to uraditi kako treba,” kazao je on, prenosi The Guardian.

Ministarstvo odbrane Ukrajine ranije je na Twitteru saopćilo da se u ukrajinskom gradu Buča dogodila “nova Srebrenica”.


Rusija nastavlja isporučivati plin kroz Ukrajinu

Ruska državna energetska kompanija Gazprom objavila je da nastavlja velike isporuke plina preko Ukrajine na zapad.

Bez obzira na rat, 108,4 miliona kubika ove nedjelje proći će kroz sistem plinovoda susjedne zemlje, navodi se u saopćenju kompanije dostavljenom agenciji Interfax.

Prema ruskim podacima, to odgovara naručenoj količini.

U subotu je, prema podacima Gazproma, isporučeno 108,1 milion kubnih metara.

Ugovorni maksimum je 109 miliona kubnih metara.

Tranzit ruskog plina Ukrajini osigurava milijarde eura budžetskog prihoda.


Potpuno uništena rafinerija u Kremenčuku

Ukrajinska rafinerija nafte u Kremenčuku potpuno je uništena nakon ruskog napada, izjavio je u nedjelju Dmitro Lunjin, guverner Poltavske oblasti.

“Požar u rafineriji je ugašen, ali je objekat potpuno uništen i više ne može funkcionirati”, kazao je Lunin.

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je saopćilo da su rakete ispaljene sa brodova i iz zraka uništile rafineriju nafte i tri skladišta goriva u regiji Odese, prenosi Reuters, pozivajući se na Interfaks.

Rafinerija nafte Kremenčuk je najveće preduzeće za proizvodnju naftnih derivata u Ukrajini.


Za sada bez podataka o žrtavama nakon eksplozija u Odesi

Ukrajinski vojni zvaničnik Vladislav Nazarov izjavio je u nedjelju da za sada nema podataka o broju žrtava nakon serija eksplozija koje su potresle lučki grad Odesu ranije u nedjelju.

Nazarov je na Telegramu naveo da su u napadu oštećeni objekti infrastrukture, ali nije iznio više detalja.


Ministarstvo odbrane Ukrajine: U gradu Buča se dogodila nova Srebrenica

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je da se u ukrajinskom gradu Buča dogodila “nova Srebrenica”.

“Nova Srebrenica. Ukrajinski grad Buča je nekoliko sedmica bio u rukama ruskih životinja. Lokalni civili su nasumično ubijani, neki s vezanim rukama na leđima, a njihova tijela razbacana po ulicama grada”, navodi se u objavi Ministarstva odbrane na Twitteru.

Objavljen je videosnimak na kojem se vide beživotna tijela na ulici.

Opširnije


Britanija: Ruske snage i dalje blokiraju ukrajinske obale

Ruske pomorske snage nastavljaju blokirati obale Ukrajine na Crnom i Azovskom moru i tako sprečavaju njeno snabdijevanje morem, saopćila je britanska vojna obavještajna služba.

Kako je navedeno u redovnom izvještaju britanskog Ministarstva odbrane, Rusija je zadržala sposobnost da izvrši amfibijsko iskrcavanje, ali će takva operacija vjerovatno biti sve rizičnija, zbog vremena koje su ukrajinske snage imale da se pripreme, prenosi Reuters.

“Mine u Crnom moru predstavljaju veliki rizik za pomorsku aktivnost”, navodi se u saopćenju britanskog Ministarstva odbrane.

U izvještaju se kaže da je porijeklo mina nejasno i sporno, ali da su gotovo sigurno rezultat ruske pomorske aktivnosti u toj oblasti, uz napomenu agencije Reuters da nije mogla nezavisno provjeriti ove navode.


Rusija kaže da mirovni pregovori nisu spremni za sastanak na vrhu

Rusija je u nedjelju saopćila da mirovni pregovori nisu dovoljno napredovali za sastanak čelnika dvije zemlje te da je stav Moskve o statusu Krima i Donbasa ostao nepromijenjen.

“Nacrt sporazuma nije spreman za sastanak na vrhu”, rekao je glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski na Telegramu, prenosi Reuters.

“Ponavljam uvijek iznova: pozicija Rusije o Krimu i Donbasu ostaje nezmijenjena“, dodao je.


Više eksplozija u Odesi, grad napadnut raketama

Više eksplozija čulo se u nedjelju ujutro u Odesi, lučkom gradu na jugu Ukrajine, a gradska uprava objavila je na internetskim stranicama da je riječ o raketnim napadima.

Prema izjavama svjedoka, u gradu se čulo više eksplozija i vidi se dim.

Grad je napadnut raketama, a u pojedinim dijelovima grada došlo je do požara, navela je gradska uprava.


Zelenski: Rusija namjerava zauzeti istok i jug Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je izjavio da ruske snage namjeravaju zauzeti istok i jug zemlje te se požalio da zapadne zemlje nisu Ukrajini dostavile dovoljno proturaketnih sistema.

U videoporuci objavljenoj u subotu kasno navečer, Zelenski je uputio pohvalu snagama koje brane opkoljeni lučki grad Mariupolj te istaknuo da njihov otpor omogućuje drugim gradovima da dobiju na dragocjenom vremenu.


Peskov: Mirovni pregovori bi se trebali nastaviti

Pregovori Rusije s “neprijateljskom” Ukrajinom nisu bili lagani, no najvažnije jest da se nastavljaju, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Ukrajina je veoma teška zemlja, veoma teška za nas. U svom trenutnom stanju ona je neprijateljski nastrojena prema nama”, rekao je on za bjelorusku televiziju, prenosi agencija RIA.

Peskov je kazao da je Moskva počela invaziju kako bi “spasila” dvije istočne regije koje su preuzeli proruski separatisti 2014. godine i dodao da vjeruje da će ruski jezik biti vraćen u Ukrajini.

Rusija i Ukrajina održale su nekoliko rundi pregovora, uživo u Turskoj i videovezom.

“Najvažnija stvar je da se pregovori nastave, bilo u Istanbulu ili negdje drugo”, rekao je Peskov i dodao da pregovori “nisu lagani”.

Rusija bi htjela nastaviti pregovore u susjednoj Bjelorusiji, no Kijev se protivi toj ideji, kazao je Peskov.


Ukrajina je izdržala, ali teško je procijeniti uz kolike gubitke

Službeni Kijev nakon šest sedmica ruske invazije krije veličinu svojih vojnih gubitaka, ali analitičari tvrde da su ih Ukrajinci, zahvaljujući dobrim taktikama i godinama pripreme, vjerovatno uspješno ograničili.

“Nije jasno koliko su ukrajinske snage iscrpljene. Ne znamo“, kazao je Michael Kofman, specijalista za ruska pitanja u CNA think-tanku smještenom u Arlingtonu u Virginiji, prenosi AFP.

Posljednji izvještaj je od 12. marta, kad su iz Kijeva izvijestili o 1.300 ubijenih vojnika, od ukupno 130.000 pripadnika kopnenih snaga.

Iz Kijeva mnogo više otkrivaju o ruskim gubicima i tvrde da je dosad živote izgubilo 17.500 ruskih vojnika.

Iz Moskve su 25. marta rekli da su nakon mjesec dana borbe izgubili 1.351 vojnika i da je ranjeno njih 3.825, a potvrdili su i smrt jednog generala i višeg mornaričkog oficira.

Iz NATO-a procjenjuju da je, od 150.000 do 200.000 ruskih vojnika smještenih u Ukrajini, njih 30.000 do 40.000 van stroja – ubijeno, ranjeno ili zarobljeno.

Ukrajinski vojnici pregledavaju ruski tenk u zauzetom selu Nova Basan na području Kijeva 1. aprila 2022. (EPA)

Crveni križ: Nastavlja se operacija izvlačenja civila iz Mariupolja

Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) saopćio je da se operacija izvlačenja ljudi iz opkoljenoga ukrajinskog grada Mariupolja nastavlja, nekoliko sati nakon što je Rusija optužila tu organizaciju za neuspjeh.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da konvoji u petak i subotu nisu stigli do Mariupolja te je optužilo Crveni križ za “destruktivno djelovanje”, prenosi Interfax.

Konvoj Crvenog križa koji je išao prema ukrajinskoj luci u petak se okrenuo jer nije mogao nastaviti svoju misiju i početi evakuirati civile, saopćio je ICRC.

“Humanitarna operacija koja je trebala omogućiti sigurno izvlačenje civila iz Mariupolja nastavlja se. Situacija na terenu je opasna i brzo se mijenja”, napisao je u emailu glasnogovornik ICRC-a.

“S obzirom na ulogu ICRC-a kao neutralnog posrednika u vrlo složenoj operaciji, ICRC trenutno nije u poziciji iznositi druge komentare”, dodao je.

Interfax je citirao direktora Ruskoga nacionalnog centra za odbranu, generala Mihaila Mizinceva, koji je rekao da je ICRC nesposoban pružiti bilo kakvu pomoć u pripremi evakuacije civila iz grada.

Izvor: Al Jazeera i agencije