Evropska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

Postupak je pokrenut zbog ozbiljne zabrinutosti u vezi s mađarskim korištenjem sredstava iz evropskog budžeta.

'Identificirali smo pitanja koja bi mogla predstavljati kršenja vladavine prava i koja utječu na budžet EU-a', kazala je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnosti Vera Jourova (EPA)

Evropska komisija je u srijedu pokrenula postupak protiv Mađarske u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz evropskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava.

“Identificirali smo pitanja koja bi mogla predstavljati kršenja vladavine prava i koja utječu na budžet EU-a”, izjavila je na konferenciji za novinare potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnosti Vera Jourova, prenosi Hina.

Postupak je pokrenut slanjem pisma koje predstavlja službenu opomenu. Pismo je, u ime Komisije, poslao povjerenik za budžet Johannes Hahn, ali sadržaj pisma nije objavljen.

Prema pravilima, postupak bi mogao trajati do devet mjeseci. Mađarska sada ima dva mjeseca za odgovor na pismo, a Komisija nakon toga ima mjesec dana za analizu mađarskog odgovora.

Nakon toga, Komisija može predložiti suspenziju ili smanjenje isplata iz evropskih fondova kako bi se kompenzirao učinak na budžet EU-a zbog utvrđenih povreda. Konačnu odluku donose države članice i to dvostrukom većinom – najmanje 15 država članica mora glasati za, a one moraju predstavljati najmanje 65 posto stanovništva EU-a.

Ozbiljna zabrinutost

Prema izvorima iz Komisije, postupak je pokrenut zbog ozbiljne zabrinutosti u vezi s mađarskim korištenjem sredstava iz evropskog budžeta, između ostaloga, zbog uvjeta za provedbu javnih nabava, manjka kontrole i transparentnosti u korištenju fondova i nedovoljne borbe protiv prevara i korupcije.

Uredba kojom se uspostavlja opći režim uvjetovanosti za zaštitu budžeta Unije u slučaju povreda načela vladavine prava u državama članicama stupila je na snagu 1. januara 2021.

Uredbom, koja nikad dosad nije korištena, omogućuje se Vijeću da na zahtjev Evropske komisije donese, među ostalim, mjere poput suspenzije plaćanja koja se finansiraju iz budžeta Unije ili suspenzije odobrenja jednog ili više programa finansiranih iz tog budžeta.

Mađarska i Poljska, koje bi zbog te uredbe mogle ostati bez znatnih sredstava iz evropskog budžeta, obratile su se u martu prošle godine Sudu EU-a i zatražile njezino poništenje, a Sud je u februaru ove godine u potpunosti odbacio njihov zahtjev.

Izvor: Agencije