Gazprom u srijedu isključuje plin Poljskoj i Bugarskoj

Poljska ministrica tvrdi da nema potrebe povlačiti plin iz rezervi i da korisnici plina u zemlji neće ostati bez njega.

Poljska je ranije saopštila da neće plaćati ruski plin u rubljama. (Reuters)

Ruska energetska kompanija Gazprom informisala je poljski PGNiG da će isporuke plina toj zemlji plilnovodom Yamal biti obustavljene u srijedu u osam sati po centralnoevropskom vremenu, saopštila je danas poljska kompanija.

Gazprom će u srijedu isporuku plina obustaviti i Bugarskoj, navelo je bugarsko minisarstvo energetike.

Poljski PGNiG u saopštenju ističe da će preduzeti korake da ponovo uspostavi protok plina u skladu sa ugovorom o Yamalu, kao i da prekid isporuke predstavlja kršenje tog ugovora, prenosi Reuters.

Kompanija dodaje i da ima pravo tražiti odštetu zbog kršenja ugovora.

Ranije danas poljski portal Onet javio je, pozivajući se na nezvanične informacije iz vladinih krugova i energetske kompanije PGNiG, da je Rusija obustavila isporuke plina Poljskoj.

Prethodno je Poljska saopštila da neće plaćati ruski plin u rubljama, što je Rusija postavila za uslov.

Ministarstvo klime Poljske saoštilo je da je energetska opskrba zemlje sigurna.

‘Spremni na prekid isporuka’

Ministrica Anna Moskwa rekla je da nema potrebe povlačiti plin iz rezervi i da korisnici plina u zemlji neće ostati bez njega.

“Spremni smo na potpun prekid isporuka ruskih sirovina. To važi kako za ugalj tako i za plin iz Rusije. Trenutno je popunjeno 86 posto kapaciteta naših magacina. Strategije diverzifikacije koje smo obavili omogućavaju nam da se osjećamo sigurno”, kazala novinarima.

Poljska ponavlja da neće pristati na ruski zahtjev da plin plaća u rubljima pod novim pravilima koje je Moskva donijela prošlog mjeseca.

Kada je riječ o Bugarskoj, tamošnje ministarstvo navodi da je, zajedno sa državnim plinskim kompanijama preduzelo korake da pronađe alternativne aranžmane za nabavku prirodnog plina i da se izbori sa situacijom.

Ističu da jedno vrijeme neće biti restrikcija u korištenju plina u Bugarskoj, koja 90 posto potreba za tim energentom podmiruje preko Gazproma.

Rusija je upozorila Evropu da odbijanjem plaćanja u ruskoj valuti može rezultirati rezovima pošiljki, podsjeća Hina.

U martu je Moskva donijela dekret kojim je predložila da kupci energenta otvore račun u Gazprombanci kako bi plaćali u zapadnim valutama koje će se onda promijeniti u rublje.

Evropska komisija poručila je da kompanije trebaju nastaviti plaćati u valutama određenima ugovorima s Gazpromom, a u 97 posto slučajeva to su euro i dolar.

Izvor: Agencije