Evropski lideri podržali Macrona uoči drugog kruga izbora

Lideri lijevog centra Njemačke, Španije i Portugala pozvali su francuske birače da izaberu centrističkog predsjednika Emmanuela Macrona umjesto rivalke krajnje desnice Marine Le Pen.

Emmanuel Macron u nedjelju pokušava osvojiti drugi mandat predsjednika Francuske (EPA)

Samo nekoliko dana prije ključnog drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, lideri lijevog centra Njemačke, Španije i Portugala pozvali su u četvrtak francuske birače da izaberu centrističkog predsjednika Emmanuela Macrona umjesto rivalke krajnje desnice Marine Le Pen.

U kolumni koja je u četvrtak objavljena u nekoliko evropskih listova, njemački kancelar Olaf Scholz, španski premijer Pedro Sanchez i portugalski premijer Antonio Costa napisali su da je “glasanje u nedjelju kritično za Francusku i sve i svakog od nas u Evropi”, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

To su izbori između demokratskog kandidata, koji vjeruje da se snaga Francuske širi u moćnoj i autonomnoj Evropskoj uniji, i kandidata ekstremne desnice, koji se otvoreno stavlja na stranu onih koji napadaju našu slobodu i demokratiju, vrijednosti zasnovane na francuskim idejama prosvjetiteljstva, piše u zajedničkom komentaru, bez pominjanja Macrona ili Le Pen po imenu.

Promjena ere

Socijaldemokrata Scholz i socijalisti Sanchez i Costa napisali su da se Evropa suočava s promjenom ere zbog ruskog napada na Ukrajinu i da populisti i ekstremna desnica gledaju na ruskog predsjednika Vladimira Putina kao na ideološki i politički model, replicirajući njegove šovinističke ideje.

Kolumna se završava apelom na jedinstvo kako bi se održali prosperitet i blagostanje u Evropi.

“Zato nam je potrebna Francuska da bude na našoj strani”, napisala su trojica lidera.

Izvor: Agencije