Blinken i šef diplomatije Jordana o valu nasilja u Izraelu

Jordanski kralj Abdullah rekao je da su jednostrani potezi Izraela protiv muslimanskih vjernika u džamiji Al-Aqsa potkopali izglede za mir u regiji.

Antony Blinken je naglasio značaj održavanja historijskog statusa quo u kompleksu Haram Al Sharif na jerusalemskom Brdu hrama (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je o nedavnom nasilju u Izraelu i na Zapadnoj obali s jordanskim kolegom Aymanom Safadijem i naglasio da je veoma značajno da se sačuva status qou na svetim mjestima u Jerusalemu, saopćeno je iz State Departmenta.

“Sekretar Blinken je naglasio značaj održavanja historijskog statusa qou u kompleksu Haram Al Sharif na jerusalemskom Brdu hrama i uvažavanje posebne uloge Kraljevine Jordana kao čuvara muslimanskih svetih mjesta u Jerusalemu”, saopćio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Blinken i Safadi u ponedeljak su razgovarali i o značaju angažiranja Izraelaca i Palestinaca na okončanju nasilja i uzdržavanju od akcija koje mogu dovesti do eskalacije, rekao je Price.

‘Provokativne akcije Izraela’

Jordanski kralj Abdullah rekao je da su “jednostrani” potezi Izraela protiv muslimanskih vjernika u džamiji Al-Aksa u Jerusalemu potkopali izglede za mir u regiji, javili su državni mediji.

Jordanski monarh, koji je razgovarao s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Antonijem Guterresom, okrivio je Izrael za “provokativne akcije” u kompleksu džamije, kojima je prekršen “pravni i historijski status quo” muslimanskih svetinja.

U petak su u sukobima s izraelskom policijom za nerede u kompleksu džamije ranjena najmanje 152 Palestinca, što predstavlja eskalaciju nasilja koja je izazvala strah od izbijanja sukoba širih razmjera.

Izvor: Agencije