Haubice, helikopteri, oklopnjaci… Šta SAD šalje Ukrajini?

Sa ovim paketom, ukupna američka vojna pomoć Ukrajini od početka ruske invazije na susjednu državu 24. februara iznosi 2,6 milijardi dolara.

Sjedinjene Američke Države će utrostručiti broj helikoptera Mi-17 koji su do sada poslali – dodatnih 11 stiže nakon što je ranije poslato pet primjeraka (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je jučer kako Sjedinjene Američke Države šalju novi paket pomoći Ukrajini, ovaj put u vrijednosti od 800 miliona dolara u kojem su dodatni helikopteri, te, po prvi put, 155-milimetarski topovi haubice.

Sa ovim paketom, ukupna američka vojna pomoć Ukrajini od početka ruske invazije na susjednu državu 24. februara iznosi 2,6 milijardi dolara. Ovo se dešava u vrijeme povlačenja ruskih snaga sa sjevera Ukrajine zbog promjene strategije i povećanja fokusa na istočnu regiju Donbas.

Biden je u srijedu saopćio kako posljednji paket sadržava „mnoge od jako efikasnih oružanih sistema koje smo već slali, kao i nove kapacitete napravljene za širi napad koji očekujemo od Rusije na istoku Ukrajine“.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby je naveo kako je lista opreme napravljena „direktno kroz višestruke razgovore sa Ukrajincima posljednjih dana“.

Prve haubice

Po prvi put će SAD poslati 155-milimetarske topove haubice i 40.000 artiljerijskih projektila Ukrajini.

Kirby navodi kako su oružja „refleksija vrste borbi koje Ukrajinci očekuju u užem geografskom području“ Donbasa, dodavši kako je Ukrajina direktno tražila artiljerijsku „vatrenu podršku“.

Dalje, SAD će dati dodatnih 500 protivtenkovskih projektila Javelin, oružja koje se ispaljuje sa ramena i za koje zvaničnici navode da je bilo posebno efikasno u zaustavljanju ruskog napretka. Također se šalje i 300 dodatnih Switchblade dronova, „jednokratnog“ oružja koje leti direktno u metu.

U paketu pomoći su i dodatni radari AN/TPQ-36 koji su napravljeni za otkrivanje i praćenje artiljerijskih projektila, raketa i minobacačkih projektila, te dodatni radari AN/MPQ-64 Sentinel  za praćenje letjelica.

Sjedinjene Američke Države će utrostručiti broj helikoptera Mi-17 koji su do sada poslali – dodatnih 11 stiže nakon što je ranije poslato pet primjeraka.

U paketu je i 100 oklopnih Humveeja, potom panciri, šljemovi, 2.000 optičkih i laserskih detektora dometa i oprema za rušenje.

Izvor: Al Jazeera