Austrijski kancelar ide u Moskvu na sastanak s Putinom

Austrijski kancelar Karl Nehammer će biti prvi evropski čelnik koji će se sastati s Vladimirom Putinom u Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Austrijski je kancelar u subotu posjetio Ukrajinu kako bi iskazao podršku ukrajinskoj vladi i susreo se sa predsjednikom Zelenskim (EPA)

Austrijski kancelar Karl Nehammer u ponedjeljak će otputovati u Rusiju kako bi se susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je glasnogovornik austrijske vlade.

Bit će time prvi evropski čelnik koji će se sastati s Putinom u Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, piše Reuters.

“Kancelar će otputovati nakon što je o tome informisao Berlin, Brisel i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kako bi potaknuo dijalog”, rekao je glasnogovornik.

Austrijski je kancelar u subotu posjetio Ukrajinu kako bi iskazao podršku ukrajinskoj vladi i susreo se sa Zelenskim.

Austrija protiv zabrane uvoza ruskog plina

Po dolasku u tu zemlju novinarima je rekao da zvjerstva u Buči moraju u potpunosti istražiti nezavisni međunarodni stručnjaci.

Austrija, koja nije članica NATO-a, je dosad, između ostalog, Ukrajini poslala 10.000 šljemova i 9.000 obrambenih prsluka za civilne potrebe.

Istovremeno je, poput Njemačke, jedna od država članica Evropske unije koja dosad odbija zahtjev Zelenskog za zabranom uvoza ruskog plina. Austrija 80 posto svog plina nabavlja iz Rusije.

Beč je, nakon oklijevanja, ove sedmice protjerao četiri ruska diplomata slijedeći primjer ostalih članica EU-a.

Gotovo 4,5 miliona od gotovo 44 miliona Ukrajinaca napustilo je svoju domovinu od početka rata. Ukupno 51.000 izbjeglica je dosad prijavljeno u Austriji, uglavnom žena i djece.

Izvor: Agencije