NATO planira stalnu vojnu prisutnost na istočnim granicama

NATO je usred temeljne transformacije koja će imati dugoročne posljedice po postupke ruskog predsjednika, rekao je čelnik Alijanse, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg kaže da će odluke o svemu biti donesene na samitu NATO-a koji će u junu biti održan u Madridu (EPA)

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za britanski Telegraph da NATO radi na planovima o stalnoj vojnoj prisutnosti na svojim istočnim granicama, a u kontekstu suočavanja s eventualnom ruskom agresijom, prenosi Reuters.

“NATO je usred temeljne transformacije koja će imati dugoročne posljedice po postupke ruskog predsjednika Vladimira Putina”, izjavio je Stoltenberg.

“Svjedočimo novoj stvarnosti, ‘novom normalnom’ za evropsku sigurnost. Stoga smo zatražili od naših vojnih zapovjednika da pruže opcije za ono što nazivamo resetiranjem, to jest dugoročnom prilagodbom NATO-a”, rekao je Stoltenberg.

Preispitivanje odbrambenih politika

Prema njegovim riječima, vojne trupe u istočnoevropskim članicama bi trebale postati “punopravno sredstvo odvraćanja”.

Stoltenberg, koji bi zbog situacije u Ukrajini mogao dobiti produženje mandata na čelu saveza za godinu dana, u razgovoru je otkrio da će odluke o svemu biti donesene na samitu NATO-a koji će u junu biti održan u Madridu.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najveću evropsku izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata i navela zapadne zemlje da preispitaju svoju odbrambenu politiku, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada