Rusija napravila prvi korak prema nacionalizaciji inostranih kompanija

Vladin odbor odobrio je prvi korak prema nacionalizaciji imovine inostranih kompanija koje su napustile zemlju nakon uvođenja sankcija zbog invazije na Ukrajinu.

Kompanije poput američkog Forda privremeno su zatvorile tvornice (EPA)

Vladajuća ruska stranka Jedinstvena Rusija u srijedu je objavila da je vladin odbor odobrio prvi korak prema nacionalizaciji imovine inostranih kompanija koje su napustile zemlju nakon uvođenja sankcija zbog invazije na Ukrajinu.

Stranka je saopćila kako je odbor podržao zakon koji omogućava kompanijama čije je vlasništvo 25 posto ili više u vlasništvu stranaca iz “neprijateljskih država” da dobiju vanjsko upravljanje, prenosi Hina.

“To će spriječiti bankrote i spasiti radna mjesta”, stoji u saopćenju.

Odluke o poslovanju

Inozemne korporacije donijele su razne odluke o svom poslovanju u Rusiji nakon napada na Ukrajinu.

Kompanije poput američkog Forda privremeno su zatvorile tvornice, no neke poput britanske energetske kompanije BP obećale su da će u potpunosti napustiti državu.

Jedinstvena Rusija tvrdi da u prijedlogu zakona stoji da kompanije koje su najavile odlazak iz Rusije mogu odbiti vanjsko upravljanje ako unutar pet dana nastave svoje aktivnosti ili prodaju svoje udjele, s uvjetom da se održe poslovanje i zaposlenici.

Ako to ne učine, sud će imenovati privremenu upravu na tri mjeseca, nakon što će udjeli nove organizacije biti stavljeni na aukciju, a stara će biti likvidirana.

Izvor: Agencije