Biden potpisao: Istražiti rizike i koristi za digitalni dolar

Devet zemalja u svijetu je do sada uvelo digitalne valute centralne banke, a 16 drugih – uključujući Kinu – počelo je razvoj takve digitalne imovine.

SAD gleda na erupciju popularnosti kriptovaluta kao na priliku da se ispitaju rizici i koristi od digitalne imovine (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden potpisao je u srijedu izvršnu uredbu o vladinom nadzoru nad kriptovalutama, kojom se nalaže Federalnim rezervama (Fed)da istraže da li bi američka centralna banka trebalaa uskočiti u kriptosvijet i uvesti vlastitu digitalnu valutu.

Bidenova administracija gleda na erupciju popularnosti kriptovaluta kao na priliku da se ispitaju rizici i koristi od digitalne imovine, navodi  AP, pozivajući se na izjavu neimenovanog visokog zvaničnika vlade, prenosi Tanjug.

Izvršnom uredbom, Biden je također naredio Ministarstvu finansija i drugim saveznim agencijama da prouče utjecaj kriptovaluta na finansijsku stabilnost i nacionalnu sigurnost.

Reuters je ranije u srijedu prenio stav pojedinih zvaničnika u američkoj vladi prema kojima je opsežan nadzor nad tržištem kriptovaluta, koje je u novembru dostiglo vrijednost od više od 3.000 milijardi dolara, od suštinskog značaja za nacionalnu sigurnost SAD-a, finansijsku stabilnost i američka konkurentnost, kao i za sprečavanje rastućih prijetnji od cyber kriminala.

Potencijalni ‘elektronski dolar’

Jedna od ključnih mjera u izvršnoj uredbi upućuje vladu SAD-a da procijeni potrebnu tehnološku infrastrukturu za potencijalno uvođenje američke “digitalne valute centralne banke” (CBDC), odnosno elektronske verzije dolarskih novčanica.

Federalne rezerve su u januaru pokrenule pitanje u Kongresu da li SAD treba uvesti digitalni dolar.

Jedan zvaničnik je tim povodom izjavio da će SAD krenuti naprijed u razvoj državne elektronske valute, ali pažljivo, s obzirom na ulogu dolara kao primarne svjetske rezervne valute.

Devet zemalja u svijetu je do sada uvelo digitalne valute centralne banke, a 16 drugih – uključujući Kinu – počelo je razvoj takve digitalne imovine, prema podacima Atlantskog vijeća.

To je zabrinulo Washington da bi Peking mogao dijelom potisnuti dolar sa pozicije dominantne rezerve svjetske valute, naveo je Reuters.

Izvor: Agencije