Pregovori o Iranskom nuklearnom programu bliže se kraju

Pregovori su propali kad je bivši američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz dogovora, nakon čega je i Iran prestao poštivati mnoge tačke plana.

Diplomati iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke mjesecima su se u Beču bavili posredničkom diplomacijom između delegacija SAD-a i Irana (EPA)

Sudionici pregovora o iranskom nuklearnom programu kazali su da su blizu postizanja dogovora, prenosi Hina.

“Blizu smo”, objavila je na Twitteru britanska pregovaračica Stephanie Al-Qaq na pregovorima kojima je cilj ponovno uspostaviti dogovor između Irana i SAD-a iz 2015. o ukidanju sankcija Iranu u zamjenu za kontrolu nad zabranom izgradnje nuklearnog oružja.

Pregovori su propali kad je bivši američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz dogovora, nakon čega je i Iran prestao poštivati mnoge tačke plana.

Po diplomatskim izvorima, u trenutnoj fazi pregovora neki od sudionika vraćaju se u svoje prijestolnice, no ako bude bilo potrebno, spremni su vratiti se u glavni grad Austrije već u nedjelju.

U posredovanju pomagala i Kina, ali i Rusija

Uspjehom će se smatrati ako se u Beč vrate ministri vanjskih poslova, a ne visokorangirani dužnosnici koji su dosad sudjelovali u pregovorima.

Ipak, glavni pregovarač Europske unije Enrique Mora nedavno je upozorio da se ne treba prepustiti optimizmu bez pokrića.

Diplomati iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke mjesecima su se u Beču bavili posredničkom diplomacijom između delegacija SAD-a i Irana.

U posredovanju im je pomagala i Kina, te čak i Rusija, uprkos međunarodnom neslaganju uzrokovanim napadom na Ukrajinu.

Izvor: Agencije