Predsjednik Tunisa raspustio parlament

Predsjednik Tunisa Kais Saied objavio je da je raspustio Predstavnički dom parlamenta, čiji je rad suspendirao 25. jula 2021. godine.

U julu 2021. godine predsjednik Saied raspustio je vladu, suspendirao parlament i preuzeo izvršnu vlast usred rastućih tenzija u javnosti zbog ekonomske stagnacije i političke paralize (Reuters)

Predsjednik Tunisa Kais Saied objavio je da je raspustio Predstavnički dom parlamenta, čiji je rad suspendirao 25. jula 2021. godine.

U videosnimku objavljenom na društvenoj mreži kabineta tuniskog predsjednika, Saied je kazao da je odlučio raspustiti parlament, prenosi Anadolija.

“Raspuštam parlament kako bih zaštitio državu Tunis i njene institucije”, dodao je.

Istakavši da je virtuelna sjednica parlamenta bila nelegalna, predsjednik Saied je optužio parlamentarce da su orkestrirali “neuspjeli državni udar”.

U srijedu je 121 od 217 zastupnika parlamenta prisustvovalo online sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Skupštine Tariq al-Fetiti.

Na sjednici je sa 116 glasova usvojen Nacrt zakona za poništavanje vanrednih odluka predsjednika Saieda donesenih 25. jula 2021. godine, kojima je suspendiran parlament i ukinut imunitet zastupnicima.

Parlament Tunisa, kojim predsjedava Rashid Al Ghannouchi, odlučio je 30. marta održati online sjednicu nakon sjednice 28. marta kojoj je prisustvovala većina članova Skupštine.

Politička kriza

Predsjednik Saied je opisao pokušaj parlamenta da se ponovo sastane kao “bijedne napore nekih iz straha od izlaska na izbore”.

Očekuje se da će parlament 2. aprila održati još jednu virtuelnu sjednicu na kojoj će se razgovarati o političkoj i finansijskoj krizi u zemlji.

U julu 2021. godine predsjednik Saied raspustio je vladu, suspendirao parlament i preuzeo izvršnu vlast usred rastućih tenzija u javnosti zbog ekonomske stagnacije i političke paralize.

Potom je novim dekretima 22. septembra 2021. godine proširio svoja ovlaštenja te u potpunosti preuzeo izvršnu vlast.

Dok Saied insistira da su njegove izuzetne mjere imale za cilj spašavanje države, kritičari su ga optužili da je orkestrirao državni udar.

Tunis se smatra jedinom zemljom koja je uspjela izvršiti demokratsku tranziciju među arapskim zemljama koje su svjedočile narodnim revolucijama koje su rušile vladajuće režime, uključujući Egipat, Libiju i Jemen.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada