Austrijska vojska loše opremljena za odbranu zemlje

Bundesheer je loše opremljen da bi mogao odbiti eventualni neprijateljski napad, zbog čega je ministrica odbrane Klaudia Tanner zatražila povećanje budžeta za odbranu.

Od 2004. godine broj osoblja Bundesheera je smanjen za 16 posto, a snaga mobilizacije je prepolovljena (EPA)

Austrijska vojska, Bundesheer, loše je opremljena da bi mogla odbiti eventualni neprijateljski napad, zbog čega je ministrica odbrane Klaudia Tanner zatražila povećanje budžeta za odbranu.

Kriza u Ukrajini ponovo je pokrenula diskusiju o potrebi investiranja u odbranu zemlje, što je u Austriji, pozivajući se na neutralnost, zapostavljeno više desetljeća, prenosi Tanjug.

Da Bundesheer nije u mogućnosti ispunjavati svoje ustavne obaveze već je duže poznato, a pokazalo se i tokom pružanja pomoći nakon elementarnih nepogoda.

Avioni Saab 105 više ne lete

Godinama su ignorirani zahtjevi vojske za većim budžetom, što je dovelo do zastarjevanja opreme, koja je u pojedinim sektorima morala biti otpremljena na otpad.

Tako, naprimjer, zbog starosti avioni Saab 105, koji su korišteni za obuku i identifikaciju letjelica u zračnom prostoru, više ne lete.

Načelnik Generalštaba vojske Robert Brieger upozorio je još 2019. godine predsjednika Alexandera van der Bellena da Bundesheer više ne može ispunjavati svoje zadatke.

Brieger je napisao da su stalnim zapostavljanjem vojske stvorene sigurnosne rupe i da je Bundesheer na prekretnici da li kao oružana snaga može još obavljati svoje zadatke.

Generalštab je tada tražio povećanje budžeta za vojsku na najmanje 3,3 milijardi eura do 2022. godine, a od tada najmanje 1,0 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Od tada se ništa nije dogodilo i vojni budžet je danas 2,7 milijardi eura, odnosno 0,6 posto BDP-a.

Prodato mnogo vojnih nekretnina

Brieger je istakao da je za punu odbranu zemlje potreban budžet od 2,0 posto BDP-a.

Tada je ukazao da su neophodne hitne investicije u vojsku od tri milijarde eura, prije svega u zračnu odbranu, mobilnost i opremu.

Generalštab je istakao da je proteklih 15 godina Bundesheer prepolovljen – od 2004. godine.

Prodato je mnogo vojnih nekretnina, 41 posto aviona, 62 posto teškog naoružanja, 61 posto oklopnih vozila, 56 posto kamiona…

Također je broj osoblja smanjen za 16 posto, a snaga mobilizacije je prepolovljena.

Sve to, kako je navedeno, onesposobilo je Bundesheer da se odupre potencijalnom agresoru.

Izvor: Agencije