Naoružani napadač ubio petoricu u izraelskom ultraortodoksnom gradu

Napad je uslijedio nakon dva ranija napada za koje je odgovornost preuzeo ISIL.

Najmanje pet osoba ubio je naoružani napadač na glavnoj ulici u Bnei Braku, blizu Tel Aviva [Nir Elias/Reuters]

Naoružani napadač usmrtio je najmanje pet osoba u Bnei Braku, ultra-ortodoksnom predgrađu izraelskog grada Tel Aviva, prije nego što je ubijen.

“Nažalost, moramo potvrditi da je pet osoba ubijeno”, rekao je Eli Bean, šef hitne pomoći.

Još jedna osoba zadobila je ozljede opasne po život, saopćio je glasnogovornik spasilačke službe ZAKA.

Policija je u saopćenju objavila da je muškarac naoružan jurišnom puškom otvorio vatru na prolaznike na dvije različite lokacije u Bnei Braku, na istoku Tel Aviva. Policajci su ga ubili na mjestu događaja.

Izraelski premijer Naftali Bennett rekao je da je zemlju zahvatio “val ubilačkog arapskog terorizma” i sazvao hitan sastanak najviših sigurnosnih dužnosnika.

Učestali napadi

Napad je posljednji u nizu incidenata koji su izazvali zabrinutost za sigurnost u Izraelu. Posljednji napad je došao dva dana nakon pucnjave u gradu Hadera u kojoj su poginula dva policajca, te sedam dana nakon uboda nožem u gradu Beer al-Sabe na jugu zemlje u kojem su ubijene četiri osobe.

ISIL je preuzeo odgovornost za oba napada proteklog vikenda, u kojima su ubijeni  napadači.

Vlasti su u utorak saopćile da su izraelske sigurnosne snage izvršile raciju u domovima najmanje 12 Palestinaca i uhapsile dvojicu osumnjičenih da su povezani s ISIL-om.

Napad je uslijedio uoči mjeseca Ramazana, tokom kojeg su posljednjih godina uzavrele tenzije između izraelske policije i palestinskih demonstranata, a izraelske sigurnosne snage izvele su nekoliko racija na kompleks džamije Al-Aqsa.

Prošle godine, sukobi su se proširili na 11-dnevni rat u Gazi između Izraela i Hamasa, koji upravlja opkoljenim pojasom od 2007. godine.

Izvor: Agencije