Ukoliko diplomatija zataji, Washington jača pritisak na Iran

SAD još insistira na razgovorima o iranskom nuklearnom programu, ali će sarađivati sa saveznicima na jačanju pritiska na Iran ukoliko diplomatija zataji, navodi Bijela kuća.

Značajan napredak je ostvaren u rješavanju brojnih pitanja neophodnih za Washington da se vrati sporazumu 'na osnovi povinovanje za povinovanje', izjavio je Sullivan (EPA)

Sjedinjene Američke Države još insistiraju na razgovorima o iranskom nuklearnom programu, ali će sarađivati sa saveznicima na jačanju pritiska na Iran ukoliko diplomatija zataji, izjavio je u petak savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Razgovori o zaključenju sporazuma bili su blizu kraja dok Rusija nije uputila zahtjeve u posljednji tren da Sjedinjene Američke Države garantiraju da sankcije uvedene Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu ne naškode njenoj trgovini s Iranom, prenosi Fena.

Američki zvaničnici oprezni su u procjenama napora na oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma postignutog u 2015. između Irana i svjetskih sila, kojim se ukidaju neki aspekti iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje oštrih sankcija iranskoj ekonomiji.

‘Značajan napredak’

Značajan napredak je ostvaren u rješavanju brojnih pitanja neophodnih za Washington da se vrati sporazumu “na osnovi povinovanje za povinovanje”, izjavio je Sullivan novinarima u avionu Air Force One na putu ka Poljskoj s predsjednikom Joe Bidenom.

“Ima još preostalih pitanja, još mnogo rada treba da se uloži. Još tražimo diplomatski ishod koji ponovo stavlja u kutiju iranski nuklearni program. Naravno, ukoliko diplomatija ne uspije, radit ćemo veoma blisko s našim međunarodnim partnerima na jačanju pritiska na Iran”, izjavio je Sullivan.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian kazao je u četvrtak da vitalno pitanje ublažavanja sankcija Iranu još nije riješeno u potpunosti.

“Ukoliko Sjedinjene Američke Države budu pragmatične, nuklearni sporazum može se postići u kratkom roku”, izjavio je on na konferenciji za novinare u Bejrutu, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije