SAD će primiti do 100.000 izbjeglica iz Ukrajine

SAD je spreman osigurati više od milijardu dolara dodatnih sredstava za humanitarnu pomoć za podršku ljudima u Ukrajini i pomoć onima koji su pogođeni globalnim posljedicama ruskog rata.

Više od 3,6 miliona Ukrajinaca izbjeglo je u susjedne zemlje (AP)

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saopćile su da će prihvatiti do 100.000 ukrajinskih izbjeglica i drugih koji bježe od ruskog rata.

“Iako očekujemo da će mnogi Ukrajinci izabrati da ostanu u Evropi blizu porodice i svojih domova u Ukrajini, danas Sjedinjene Američke Države najavljuju planove da dočekaju do 100.000 Ukrajinaca i drugih koji bježe od agresije Rusije. Posebno radimo na proširenju i razvoju novih programa sa fokusom na dobrodošlicu Ukrajincima koji imaju članove porodice u Sjedinjenim Američkim Državama”, navodi se u saopćenju Bijele kuće, prenosi Anadolija.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena također je saopćila da je SAD spreman osigurati više od milijardu dolara dodatnih sredstava za humanitarnu pomoć za podršku ljudima u Ukrajini i pomoć onima koji su pogođeni globalnim posljedicama ruskog rata.

Neće svi prihvaćeni Ukrajinci proći američki program za izbjeglice, rekao je jedan dužnosnik Bidenove administracije, neki dolaze na osnovu porodičnih viza ili po nekoj drugoj privremenoj humanitarnoj osnovi, prenosi Hina.

Washington je već rekao da će ubrzati obradu viza za rodbinu američkih državljana i stanovnika te povećati broj osoblja za obradu humanitarnih zahtjeva, po kojima se ljude pušta u hitnim slučajevima i bez vize.

Prihvat izbjeglica

Iako je Biden rekao je da bi Sjedinjene Američke Države prihvatile Ukrajince koji bježe od rata, dužnosnici administracije su rekli kako vjeruju da će većina htjeti ostati u Evropi gdje će moći putovati bez viza i gdje su im rodbina i prijatelji.

Istočnoevropske zemlje, ponajviše Poljska, primile su stotine hiljada ljudi koji su bježali od ruskog granatiranja gradova i mjesta širom Ukrajine. Te zemlje žele dodatnu pomoć od drugih država za prihvat izbjeglica, a Evropska unija će raspravljati o “pravednoj podjeli tereta”.

Sjedinjene Američke Države također su dodijelile milijarde dolara ekonomske pomoći ukrajinskim izbjeglicama i zemljama u koje su došli.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo 24. februara, naišao je na žestoku osudu iz međunarodne zajednice, pri čemu su Evropska unija, SAD i Velika Britanija, između ostalih, uvele oštre finansijske sankcije Moskvi.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, najmanje 977 civila je ubijeno i 1.594 je ranjeno u Ukrajini.

Iz UN-a upozoravaju da se radi samo o potvrđenim slučajevima i da su stvarne brojke stradalih vjerovatno znatno veće.

Više od 3,6 miliona Ukrajinaca izbjeglo je u susjedne zemlje.

Izvor: Agencije