Ukrajina pozvala majke zarobljenih ruskih vojnika da dođu po njih

Za razliku od Putinovih fašista, mi ne vodimo rat protiv majki i njihove zarobljene djece, poručilo je ukrajinsko ministarstvo.

Ukrajina navodi da su deseci vojnika zarobljeni od početka ruske invazije (Anadolija)

Ukrajinska vojska pozvala je danas majke ruskih vojnika zarobljenih na ukrajinskoj teritoriji da dođu po njih, navodeći da su deseci vojnika zarobljeni od početka ruske invazije zemlje.

“Donijeta je odluka da se predaju zarobljeni ruski vojnici njihovim majkama ako dođu po njih u Ukrajinu, u Kijev”, navelo je ukrajinsko ministarstvo odbrane u saopštenju.

Objavljeni su brojevi telefona i e-mail adresa preko koje majke mogu dobiti informacije o svojim sinovima zatvorenicima u Ukrajini.

Ukoliko je potvrđeno da je njihov sin zarobljen, ruske majke pozvane su da dođu u Poljsku i zatim da uđu u Ukrajinu preko prelaza na granici.

‘Doček i ispraćaj do Kijeva’

“Bit ćete dočekane i otpraćene do Kijeva gdje će vam sinovi biti predati”, navelo je ukrajinsko ministarstvo i dodalo da za razliku od “Putinovih fašista” oni ne vode “rat protiv majki i njihove zarobljene djece”, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Za vrijeme sukoba izmešu Moskve i čečenskih separatista 1990-ih i 2000-ih, brojni mladi ruski regruti poslati su na front i neki su bili zarobljeni.

Majke vojnika tada su se mobilizovale da ih vrate žive ili da vrate njihova tijela, ne oklijevajući da odu na lice mjesta, a taj pokret je podstakao antiratne proteste u Rusiji.

Izvor: Agencije