Sjeverna Koreja ponovo lansirala projektil

Pjonjang ove godine ispaljuje projektile neviđenom učestalošću, a ovo posljednje je deseto lansiranje ove godine, što je izazvalo osudu SAD-a, Južne Koreje i Japana.

Sumnja se da je projektil ispaljen sa aerodroma izvan sjevernokorejskog glavnog grada Pjongjanga (KCNA via Reuters)

Sjeverna Koreja je u srijedu ispalila “nepoznati projektil”, koji je, kako se čini, otkazao odmah nakon lansiranja, objavila je vojska Južne Koreje, nakon što su japanski mediji izvijestili o navodnom lansiranju projektila Sjeverne Koreje, koja raspolaže nuklearnim oružjem.

Sumnja se da je projektil ispaljen sa aerodroma izvan sjevernokorejskog glavnog grada Pjongjanga, saopćilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Sjeverna Koreja je posljednje vrijeme sa tog aerodroma lansirala više raketa, uključujući dvije za koje su Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja rekle da su testovi novog interkontinentalnog balističkog raketnog sistema (ICBM).

Sjeverna Koreja je saopćila da je testirala komponente izviđačkog satelita.

Deseto lansiranje ove godine

Izvor u japanskom Ministarstvu odbrane rekao je da je je projektil potencijalno balistička raketa, izvijestila je japanska javna televizija NHK.

Pjonjang ove godine ispaljuje projektile neviđenom učestalošću, ovo posljednje je deseto lansiranje ove godine, što je izazvalo osudu Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje i Japana.

Sjeverna Koreja je koristila svoju najveću interkontinentalnu balističku raketu u dva nedavna lansiranja, a čini se da obnavlja neke tunele na svom poligonu za nuklearno testiranje, rekli su američki i južnokorejski zvaničnici prošle sedmice.

Izvor: Agencije