Ukrajini još 200 miliona dolara od Svjetske banke

Ova sredstva će biti namjenjena ukrajinskim socijalnim službama, a ukupna vrijednost pomoći Svjetske banke Ukrajini do sada je premašila je 925 miliona dolara.

Aktuelni rat nastavlja da nanosi štetu ljudskim životima i stvorio je finansijske pukotine koje ugrožavaju osnovne potrebe građana Ukrajine, rekao David Malpass (Reuters)

Ukrajina će dobiti dodatnu novčanu pomoć od 200 miliona dolara od Svjetske banke zbog ruskog napada, saopšteno je iz te finansijske isntitucije, prenosi Tanjug.

Ova sredstva će biti namjenjena ukrajinskim socijalnim službama, a ukupna vrijednost pomoći Svjetske banke Ukrajini do sada je premašila je 925 miliona dolara, prenio je Ukrinform.

“Aktuelni rat nastavlja da nanosi štetu ljudskim životima i stvorio je finansijske pukotine koje ugrožavaju osnovne potrebe građana Ukrajine. Ova brza podrška će pomoći da se premoste te pukotine, a mi radimo na široj podršci Ukrajini i regionu”, kazao je direktor Svjetske banke David Malpass.

Potrebna hitna pomoć

Cijena ekonomskog oporavka i rekonstrukcije ratom razorene Ukrajine je “već ogromna”, a potrebna je i hitna pomoć dok se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja, izjavila je ranije Kristalina Georgieva, šefica Međunarodnog monetarnog fonda.

Njena izjava uslijedila je nakon što je MMF odobrio 1,4 milijarde dolara hitnog zajma za Ukrajinu kako bi se podmirile hitne potrebe i pomoglo da se ublaži ekonomski uticaj invazije, prenosi Beta.

Prethodno je 700 miliona dolara isplaćeno Ukrajini u decembru i 2,7 milijardi dolara u hitnim rezervama koje je Ukrajina dobila u augustu kao dio svoje uobičajene alokacije MMF-a.

Izvor: Agencije