Trudnica i beba preminule nakon ruskog bombardovanja

Fotografija na kojima se vidi trudnica na nosilima koju spasioci prebacuju u vozilo hitne pomoći šokirala je svijet, oslikavajući sve užas invazije na Ukrajinu.

Žrtva je držala svoj krvavi trbuh dok su je spasioci nosili kroz ruševine u opkoljenom gradu Mariupolju (Evgeniy Maloletka/AP Photo)

Trudnica i njezina beba umrle su nakon što je ruska vojska bombardovala ukrajinsko porodilište u kojem je buduća majka trebala roditi.

Fotografija na kojima se vidi trudnica na nosilima koju spasioci prebacuju u vozilo hitne pomoći šokirala je svijet, oslikavajući sve užas ruske invazije na Ukrajinu.

Prema onomo što se moglo vidjeti na fotografiji, žrtva je držala svoj krvavi trbuh dok su je spasioci nosili kroz ruševine u opkoljenom gradu Mariupolju.

Ukrajinske vlasti kažu da je grad pod nemilosrdnim bombardovanjem otkako su ga ruske trupe opkolile 2. marta.

Od tada, otprilike 400.000 ljudi koji su ostali u Mariupolju ostalo je bez pristupa vodi, hrani i lijekovima.

Žena na fotografijama koje su snimili novinari Associated Pressa hitno je prevezena u drugu bolnicu, još bliže ratnoj liniji, gdje su je ljekari pokušali spasiti, ali bez uspjeha.

“Više od 30 minuta smo reanimirali majku, ali nažalost nismo uspjeli. I beba i majka su umrle”, rekao je hirurg.

Rusko bombardovanje bolnice u Mariupolju izazvalo je osude zapadnih zemalja, pape Franje i UNICEF-a te Svjetske zdravstvene organizacije.

U Moskvi, glasnogovornica ruske diplomatije Marija Zaharova rekla je pak da su ukrajinske “nacionalističke jedinice” evakuirale pacijente i osoblje iz bolnice kako bi je koristili za streljačku bazu.

Govoreći i raketiranju porodilišta prošle srijede ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da to predstavlja “ratni zločin”.

“Današnji dan definira sve. Ko je na kojoj strani. Ruske bombe pale su na bolnicu i porodilište u Mariupolju… Te su zgrade uništene“, rekao je tada Zelenski.

“Kakva je to zemlja, Rusija, koja se boji bolnica i porodilišta i uništava ih?”, upitao je, osuđujući “zvjerstva” počinjena u Mariupolju, luci na jugu zemlje koja je pod ruskom opsadom.

Izvor: Agencije