Izrael uskratio naturalizaciju Palestincima sa Zapadne obale i Gaze

Zakonom se uskraćuje naturalizacija Palestincima s okupirane Zapadne obale ili Gaze u braku s izraelskim državljanima, prisiljavajući hiljade palestinskih porodica da ili emigriraju ili žive odvojeno.

Kritičari kažu da zakon diskriminira izraelsku arapsku manjinu (EPA)

Izraelski parlament donio je u četvrtak zakon kojim se uskraćuje naturalizacija Palestincima s okupirane Zapadne obale ili Gaze u braku s izraelskim državljanima, prisiljavajući hiljade palestinskih porodica da ili emigriraju ili žive odvojeno.

Zakon je prihvaćen sa 45-15 glasova većine neposredno prije nego što se Knesset raspustio zbog praznične stanke, prenosi Hina.

Tim je zakonom zamijenjena privremena odredba, prvi put donesena u doba vrhunca palestinske pobune 2003. i obnavljana svake godine do isteka u julu prošle godine, kada Knesset nije uspio osigurati potrebnu većinu glasova za njezino produženje.

Zagovornici kažu da zakon pomaže učvrstiti sigurnost Izraela i održava njegov “židovski karakter”.

“Država Izrael je židovska i tako će i ostati”

Neki članovi Knesseta rekli su da je namjera spriječiti postepeno pravo na povratak palestinskih izbjeglica koji su protjerani iz svojih domova ili izbjegli tokom rata 1948. oko stvaranja Izraela – sve dok se Izrael priprema primiti hiljade ukrajinskih izbjeglica.

“Država Izrael je židovska i tako će i ostati”, rekao je Simcha Rothman iz krajnje desne stranke Religijski cionizam, član opozicije koji je osmislio zakon zajedno s ministricom unutarnjih poslova Ayelet Shaked. “Danas će, ako Bog da, obrambeni štit Izraela biti znatno ojačan”, rekao je Knessetu nekoliko sati prije glasanja.

Međutim, kritičari kažu da zakon diskriminira izraelsku arapsku manjinu od 21 posto – koji su Palestinci po naslijeđu i Izraelci po državljanstvu – tako što im zabranjuje proširenje državljanstva i prava na stalni boravak na palestinske bračne drugove.

“Izgleda ksenofobičnije ili više rasistički (od drugih zakona) jer ne samo da daje dodatna prava i privilegije Židovima, već i sprečava određena osnovna prava samo arapskom stanovništvu”, rekao je Reut Shaer, advokat iz udruženja za građanska prava u Izraelu.

Izvor: Agencije