Šteta od rata u Ukrajini do sada 100 milijardi dolara

Ruske snage su do sada nanijele štetu na ukrajinskoj infrastrukturi, zgradama i ostaloj imovini od najmanje 100 milijardi američkih dolara, kaže savjetnik ukrajinske Vlade za ekonomiju Oleg Ustenko.

Štete uključuje ceste, mostove, bolnice, opremu i drugu imovinu (EPA)

Savjetnik ukrajinske Vlade za ekonomiju Oleg Ustenko izjavio je u četvrtak da su ruske snage do sada nanijele štetu na ukrajinskoj infrastrukturi, zgradama i ostaloj imovini od najmanje 100 milijardi dolara.

Na online skupu u organizaciji Petersenovog instituta za međunarodnu ekonomiju je kazao da je zbog rata potpuno zatvoreno 50 posto ukrajinskih kompanija, dok ostala polovica radi daleko ispod kapaciteta, prenosi Hina.

Rekao je da je procjena štete “jako aproksimativna” i da uključuje ceste, mostove, bolnice, opremu i drugu imovinu.

Na pitanje kako bi se mogla finansirati obnova, kazao je da bi se dio novca mogao osigurati od ruske imovine zamrznute u svijetu, uključujući imovinu ruske centralne banke u inostranstvu.

U fond za obnovu mogla bi se prebaciti i zamrznuta imovina ruskih oligarha.

Fiskalne rezerve 27,5 milijardi dolara

Na pitanje o otpornosti ukrajinskog finansijskog sistema i bankovnih plaćanja, Ustenko je rekao da “smo u sadašnjim okolnostima OK”.

Kazao je da ukrajinske fiskalne rezerve iznose gotovo 27,5 milijardi dolara, dok su prije invazije iznosile 30 milijardi dolara.

Unatoč pritisku na lokalnu valutu, Ukrajinci u područjima koja nisu pod okupacijom mogu doći do gotovine iz bankomata i plaćati na blagajnama u supermarketima bez dugih redova kakvi su viđeni u prva dva dana rata.

Plaćanja kreditnim karticama i drugi oblici elektronskog plaćanja funkcioniraju normalno, dodao je.

“Čak i u gradovima koji su sada okruženi ruskom vojskom… stanovnici mogu koristiti kartice”, rekao je Ustenko.

Izvor: Agencije