Slabija kupovna moć građana mogla bi zauzdati inflaciju u eurozoni

Glavni motor jačanja inflacije je trenutno rast cijena energije, koji bi u predstojećem razdoblju mogao dvojako utjecati na rast potrošačkih cijena, navodi ECB.

Inflacija u eurozoni u januaru je porasla na 5,1 posto, a u ECB-u u srednjoročnom razdoblju ciljaju inflaciju u visini dva posto, podsjetila je Lagarde (EPA)

Evropska centralna banka neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike, ponovila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde, ocijenivši da bi slabija kupovna moć građana u uvjetima skoka cijena energije mogla zauzdati inflaciju u eurozoni.

Prilagodba mjera u monetarnoj politici provodit će se u fazama, istaknula je Lagarde u istupu u Evropskom parlamentu, prenosi Hina.

“Kamatne stope neće biti podignute prije nego što se okončaju neto kupnje imovine”, ponovila je Lagarde, u skladu s izjavama nakon prošlosedmične sjednice ECB-a.

Ponovo je naglasila i da će centralna banka pričekati sjednicu u martu i ažurirane procjene o ekonomskom rastu i inflaciji u koje će biti uključeni najnoviji podaci.

“Nema razloga brzati sa zaključcima”, poručila je.

Inflacija u eurozoni u januaru je porasla na 5,1 posto, a u ECB-u u srednjoročnom razdoblju ciljaju inflaciju u visini dva posto, podsjetila je.

Priznala je ipak da bi, ako se cjenovni pritisci pretoče u veći rast plata nego što se očekivalo ili ako se ekonomija brže vrati punom kapacitetu, inflacija mogla biti veća no što su bili prognozirali u decembru, posebno u kratkoročnom razdoblju.

Dvojaki utjecaj

Glavni motor jačanja inflacije je trenutno rast cijena energije, koji bi u predstojećem razdoblju mogao dvojako utjecati na rast potrošačkih cijena, pojasnila je.

“S jedne strane, povećanje troškova energije može poticati rast cijena direktno, povećanjem troškova proizvodnje, i indirektno, posrednim učincima na plate”, tumači.

“S druge strane, ono može negativno utjecati na primanja kućanstava i na dobit kompanija, smanjujući time ekonomsku aktivnost i prigušujući izglede za inflaciju”, ističe Lagarde.

Eurozona je u prošlosti bila posebno ranjiva na drugu mogućnost budući da su veći troškovi energije slabili kupovnu moć kućanstava i smanjivali inflaciju u srednjem roku, dodala je.

“Očito u našoj procjeni izgleda za inflaciju moramo imati na umu da uvjeti potražnje u eurozoni ne pokazuju iste znakove pregrijavanja koji se mogu uočiti u drugim velikim ekonomijama”, zaključila je, aludiravši na SAD.

“To povećava vjerojatnost da će trenutačni cjenovni pritisci popustiti i potom se stabilizirati na nižem nivou, omogućujući nam da ostvarimo cilj od dva posto u srednjoročnom razdoblju”, poručila je Lagarde.

Izvor: Agencije