Ruske ratne igre u Bjelorusiji: Poruka Ukrajini i Zapadu

Eksperti kažu da invazija tokom vježbi nije izvjesna, ali ne isključuju mogućnost da neki pogrešan korak dovede to vojnog sukoba.

Ruski bacači raketa na vojnim vježbama (AFP)

Rusija priprema početak desetodnevnih vojnih vježbi u Bjelorusiji, u pokazivanju snage za koje eksperti za sigurnost tvrde da je namijenjeno demonstraciji ozbiljnosti Ukrajini i Zapadu u vezi potencijalnog rata.

Ruske snage i teška oružja u Bjelorusiju su počeli pristizati još sredinom januara, a u vježbama bi trebalo učestvovati oko 30.000 vojnika.

Dva bataljona protuzračnih sistema zemlja-zrak S-400 i 12 borbenih aviona Suhoj Su-35 također će biti u akciji u Bjelorusiji.

NATO je ovo nazvao najveći raspoređivanjem snaga u Bjelorusiji još od Hladnog rata, a dolazi u periodu u kojem je Rusija nagomilala desetke hiljada vojnika i tehnike u blizini granice sa Ukrajinom i na anektirani poluotok Krim.

Simulacija napada NATO-a

„Aktivna faza“ vježbi počet će u četvrtak.

Očekuje se da vježbe ponude manevre zračnih i kopnenih snaga širokih razmjera, u simuliraciji napada iz obližnje zemlje članice NATO pakta.

SAD i NATO upozoravaju da vježbe mogu poslužiti kao „dimna zavjesa“ za stvarni napad, ili pokušaj zauzimanja glavnog grada Ukrajine Kijeva, koji je 150 kilometara južno od granice Bjelorusije i Ukrajine. Podsjećaju da je nenajavljena ruska vojna vježba 2014. održana neposredno prije upada na Krim.

Eksperti su rekli Al Jazeeri da invazija ili napad punih razmjera tokom vježbi nisu izvjesni, ali nisu isključili mogućnost da neki pogrešan korak sa obje strane dovede to toga da tenzije prerastu u vojni sukob.

Satelitski snimci ruskih vojnih vozila i tehnike u Bjelorusiji (Reuters)

„Vojno prisustvo je namijenjeno za prijetnju Poljskoj i Litvaniji na Zapadu, te sjevernom dijelu Ukrajine. Poruka je da je Rusija sposobna izvršiti operacije kojima može zauzeti Kijev“, kaže Aleksander Kara, bivši ukrajinski diplomata i ekspert za sigurnosnu politiku u Centru odbrambenih strategija.

“Oni rastežu naše ograničene resurse, pripremaju se za mogući napad i prikupljaju obavještajne podatke kako bi vidjeli koje sposobnosti koristimo i kako reagiramo. To šalje jasnu poruku da imaju cilj, sposobnost i političku volju primijeniti vojnu silu u Ukrajini ako Zapad ne pristane na zahtjeve (predsjednika Vladimira) Putina”, dodaje.

Rusija od NATO-a traži onemogućavanje prijema Ukrajine u svoje članstvo i ograničenje vojnih snaga u istočnom krilu Alianse, što su SAD i NATO odbacili.

Vježbe u februaru nisu uobičajane

Satelitski snimci koje je prikupio Maxar Technologies pokazali su rusku vojnu tehniku na lokacijama oko 50 kilometara od ukrajinske granice, 4. februara, kao i jedinice sa projektilima, višecjevnim bacačima raketa i borbenim avionima.

U utorak, Ukrajina je najavila da će održati sopstvene vojne vježbe na lokacijama širom zemlje, kako bi testirala turske dronove Bayraktar, kao i sistem Javelin i lako odbrambeno protutenkovsko oružje koje je nedavno dobila od Velike Britanije.

Transport ruskih tenkova u Bjelorusiju (AFP)

Rusija je također najavila plan o tenkovskim vježbama širokih razmjera u nekoliko južnih regija u sljedećih nekoliko sedmica, dok je šest ruskih ratnih brodova uočeno kako prolaze  kroz Bosfor, na putu od Mediterana ka Crnom moru, na planirane pomorske vježbe.

Vježbe u Bjelorusiji su neuobičajene u ovakvom obimu, a obično se ne održavaju u februaru.

Glasnogovornik Kremlja u utorak je rekao da Rusija poslije vježbi planira povući svoje trupe natrag u zemlju.

‘Poruka namijenjena izvlačenju ustupaka’

No, 20. februar, kada završavaju Zimske olimpijske igre u Kini, ključnom ruskom savezniku, u špekulacijama se navodi kao mogući datum za početak vojne operacije u Ukrajini.

„Mislim da Rusija želi signalizirati da je veoma ozbiljna u vezi mogućnosti rata. Mislim da će se pripremati za situacije koje bi mogle nastati“, kaže Eugen Čausovski, geopolitički analitičar sa Instituta Newlines.

Ru bombarderi Tu-22M3 polijeću iz zračne baze u Rusiji (AP)

„Rusija želi poslati poruku Ukrajini, zemljama sa Zapada koje je podržavaju i građanima, kako bi izvukla što više ustupaka, ili u najmanju ruku, neku vrstu razumijevanja“, dodaje.

Izvor: Al Jazeera