Baerbock obećala njemačku podršku Ukrajini

Šefica diplomatije je naglasila da je Njemačka spremna platiti visoku ekonomsku cijenu kako bi odvratila Moskvu od njenih planova.

Stojimo uz Ukrajinu, poručila je Annalena Baerbock (EPA)

Ministarica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock obećala je u ponedjeljak, tokom posjete Kijevu, njemačku podršku Ukrajini.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Baerbock i njen ukrajinski kolega Dmitrij Kuleba izjavili su da niko ne može podrijeti njihovo prijateljstvo.

Baerbock je naglasila da je Njemačka spremna platiti visoku ekonomsku cijenu kako bi odvratila Moskvu od njenih planova, prenosi Tanjug.

Kako se navodi u izvještaju Reutersa, još uvijek nije jasno da li će se Baerbock sastati s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim ili ne.

‘Znaš da možeš računati na Njemačku’

Dva diplomatska izvora rekla su da je sastanak otkazan, a iz kabineta ukrajinskog predsjednika kažu da sastanak nije zakazan.

S druge strane, Kuleba je rekao da izostanak takvog sastanka ne treba shvatiti kao znak bilo čega.

“Stojimo uz Ukrajinu”, rekla je Baerbock.

“Dragi Dmitrij, znaš da možeš računati na Njemačku”, dodala je.

Posjeta šefice njemačke diplomatije Kijevu, njena druga za tri sedmice, jedna je u nizu posjeta visokih zvaničnika iz zemalja članica NATO-a koji namjeravaju pokazati solidarnost s Ukrajinom.

Izvor: Agencije