Kremlj: Optužbe SAD-a ne uzimati ‘zdravo za gotovo’

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su optužbe SAD-a da Rusija nastoji smisliti izgovor za invaziju na Ukrajinu neosnovane i da im ne treba vjerovati.

Rusija negira planiranje invazije, no nagomilala je 100.000 vojnika na granici s Ukrajinom (AP)

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u petak da su optužbe Sjedinjenih Američkih Država da Rusija nastoji smisliti izgovor za invaziju na Ukrajinu neosnovane i da im ne treba vjerovati.

Tako je prokomentirao izjavu glasnogovornika američkog State Departmenta Neda Pricea da Rusija ima plan za lažni izgovor za invaziju na Ukrajinu potencijalno snimanjem propagandnih videa koji pokazuju isceniran napad, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Price istovremeno nije želio iznijeti novinarima u četvrtak dokaz o tim tvrdnjama američkih obavještajnih zvaničnika.

“Kada je riječ o ovom pitanju, preporučio bih svima da ne uzimaju nečije riječi zdravo za gotovo, naročito onih iz State Departmenta”, rekao je Peskov.

Američki obavještajni dužnosnici vjeruju da Rusija ima plan izmisliti izgovor za invaziju Ukrajine, objavila su dva američka lista u četvrtak, navodeći osobe upoznate s tematikom.

‘Trupla koja predstavljaju ubijene ljude’

The New York Times je objavio da ruski plan uključuje korištenje krivotvorenog snimka koji lažno prikazuje napad ukrajinske vojske na ruski teritorij ili na govornike ruskog jezika na istoku Ukrajine.

The Washington Post je objavio da su američke obavještajne službe uklonile oznaku tajnosti s pojedinosti o planu, za koje se očekuje da će biti objavljene kasnije.

“Ne znamo sa sigurnošću da je to put kojim će oni [Rusija] ići, no znamo da je to opcija koja se razmatra, a koja bi uključivala glumce koji se pretvaraju da tuguju za ljudima ubijenim u događaju koji su oni [Rusija] sami stvorili”, rekao je pomoćnik savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jonathan Finer.

“To bi uključivalo trupla koja predstavljaju ljude navodno ubijene u jednom takvom incidentu”, kazao je on za televizijski kanal MSNBC.

Rusija negira planiranje invazije, no nagomilala je 100.000 vojnika na granici s Ukrajinom.

Izvor: Agencije