EMA odobrila treću dozu Pfizer vakcine za djecu stariju od 12 godina

Evropska agencija za lijekove (EMA) je odobrila treću dozu Pfizer vakcine protiv korona virusa za djecu stariju od 12 godina.

Komitet je smatrao da su dostupni dokazi dovoljni da se zaključi da će imunološki odgovor kod adolescenata biti barem isti kao kod odraslih (EPA)

Evropska agencija za lijekove (EMA) je odobrila treću dozu Pfizer vakcine protiv korona virusa za djecu stariju od 12 godina.

Konačnu odluku će donijeti Evropska komisija, prenosi Anadolija.

Naime, Evropska agencija za lijekove (EMA) preporučila je odobrenje treće, dopunske doze vakcine protiv COVID-19 kompanije Pfizer/BioNTech u Evropskoj uniji za djecu stariju od 12 godina.

Za djecu stariju od šest godina preporučila je osnovnu vakcinu Moderne, koja je u EU do sada bila odobrena za djecu od 12. godine.

EMA-in komitet za lijekove za ljudsku upotrebu (CHMP) preporučio je da se djeci starijoj od 12 godina daje treća doza vakcine protiv COVID-19 Comirnaty ako je potrebno, objavila je EMA na svojoj web stranici, navodeći komercijalni naziv cjepiva Pfizer/BioNTech.

CHMP je podsjetio da je za vakcinaciju starije djece, kao i odraslih i djece od pet godina, Comirnaty u Evropskoj uniji (EU) već odobren za vakcinaciju od dvije doze, a dopunsku dozu za sve iznad 18 godina.

Komitet je smatrao da su dostupni dokazi dovoljni da se zaključi da će imunološki odgovor kod adolescenata biti barem isti kao kod odraslih. Nisu identificirani novi sigurnosni problemi.

Dodatni podaci

Dodatni podaci iz studija i analiza tinejdžera očekuju se u narednim mjesecima. EMA će nastaviti da prati i ocjenjuje rezultate i ažurira podatke o vakcinama ili poduzima druge odgovarajuće mjere, naveli su.

EMA će sada svoj stav proslijediti Evropskoj komisiji, koja će uskoro objaviti konačnu odluku, dodaju, ali naglašavaju da će na državama članicama biti da odluče hoće li uvesti treću dozu vakcinacije za dobnu grupu.

Oni će to odlučiti na osnovu faktora kao što su prevalencija i vjerovatna težina bolesti kod mladih ljudi, poznati rizik od nuspojava i postojanje drugih zaštitnih mjera i ograničenja, dodali su.

EMA je također preporučila Moderne vakcinu protiv COVID-a 19 za djecu stariju od šest godina za osnovnu vakcinaciju. Konačnu odluku donijet će i Evropska komisija, a države članice će odlučiti da li će vakcinisati djecu ovom vakcinom.

Oni će biti vakcinisani u pola doze od onih starijih od 12 godina, ali će im to pružiti istu zaštitu. Moguće nuspojave uključuju bolno i crveno mjesto vakcinacije, umor, glavobolju, groznicu, mučninu i bolove u zglobovima, saopštila je EMA.

Izvor: Agencije