Rusija napala Ukrajinu usred sastanka Vijeća sigurnosti UN-a

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzija je tokom sastanka obavijestio Vijeće sigurnosti o potezu Moskve, opravdavajući ga člankom 51. Povelje UN-a.

U obraćanju na ruskoj državnoj televiziji, emitiranom u isto vrijeme kada je Vijeće sigurnosti UN-a započelo sastanak u New Yorku, Putin je najavio svoju vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i ostale članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda osudile su odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu na sjednici 15-članog tijela u New Yorku, održanoj u isto vrijeme kad je Putin objavljivao odluku, prenosi Hina.

“Tačno u trenutku kada smo se okupili na sastanku Vijeća sigurnosti pokušavajući pronaći mirno rješenje, Putin je donio odluku o ratu, izražavjući prezir prema Vijeću. Ovo je teška i hitna situacija”, rekla je američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield.

U obraćanju na ruskoj državnoj televiziji, emitiranom u isto vrijeme kada je Vijeće sigurnosti UN-a počelo sastanak u New Yorku, Putin je najavio svoju vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini. Ruske snage ispalile su projektile na nekoliko ukrajinskih gradova i iskrcale trupe na njezinu južnu obalu.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres novinarima je, nakon sastanka Vijeća kazao da je to bio “najtužniji trenutak” u njegovih više od pet godina na ovoj dužnosti te je apelirao: “Predsjedniče Putine, u ime čovječanstva vratite svoje snage u Rusiju”.

“Ovaj sukob mora odmah prestati”, rekao je Guterres.

Ruski ambasador obavijestio Vijeće sigurnosti

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzija je tokom sastanka obavijestio Vijeće sigurnosti o potezu Moskve, opravdavajući ga člankom 51. Povelje UN-a, koji pokriva individualnu ili kolektivnu samoodbranu država od oružanog napada.

Britanska ambasadorica u UN-u Barbara Woodward potez Rusije prema Ukrajini nazvala je “ničim izazvanim i neopravdanim”.

Francuski ambasador u UN-u Nicolas de Riviere je komentirao: “Ova odluka – objavljena u trenutku kada se Vijeće sastalo – pokazuje prezir koji Rusija iskazuje prema međunarodnom pravu i Ujedinjenim narodima.”

Thomas-Greenfield je rekla da će u četvrtak iznijeti prijedlog Vijeću sigurnosti UN-a, kojim će se, kako je potvrdio Francuz De Riviere, osuditi “rat koji vodi Rusija”.

Taj je potez osuđen na propast jer Rusija može staviti veto na njega, no Washingtonu i saveznicima pruža priliku da pokušaju izolirati Moskvu zbog njenih postupaka, prenose agencije.

Rusija objavila rat Ukrajini

Diplomati su rekli da će Vijeće sigurnosti o tome vjerojatno glasati prije kraja sedmice.

“Vjerujemo da vrata mirnom rješenju ukrajinskog problema nisu u potpunosti zatvorena, niti bi trebala biti”, rekao je pred kolegama u Vijeću sigurnosti kineski ambasador u UN-u Zhang Jun, u trenutku dok je nasilje u Ukrajini eskaliralo.

Ukrajinski ambasador u UN-u Sergij Kislicja je kazao da je Rusija upravo objavila rat njegovoj zemlji, a Nebenziju je na kraju sastanka Vijeća poručio da “ne postoji čistilište za ratne zločince jer oni idu ravno u pakao.”

Nebenzija mu je odgovorio da Rusi “nisu napadački raspoloženi kada je posrijedi ukrajinski narod” nego su “agresivni prema hunti koja je na vlasti u Kijevu.”

Izvor: Agencije