Turska odbacila poteze Rusije u Ukrajini

Odluka Rusije o priznanju ukrajinskih regija Donjecka i Luganska kao nezavisnih republika protivna je Sporazumu iz Minska, saopćila je Ankara.

¸Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (lijevo) turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Kijevu 3. februara 2022. (EPA)

Recep Tayyip Erdogan odbacilo je odluku Rusije o priznanju ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk kao nezavisnih republika, prenijela je turska novinska agencija Anadolija, a turski je predsjednik poteze službene Moskve nazvao neprihvatljivim.

Erdogan je tokom afričke turneje odgovarao na pitanja novinara u avionu na putu iz Demokratske Republike Kongo prema Senegalu, a jedno od pitanja odnosilo se i na ukrajinsku krizu.

“Za sada nije jasno gdje su sve djelovale poruke Sjedinjenih Američkih Država, a posebno neobičnosti na Minhenskoj konferenciji. Po mom mišljenju, Minhenska konferencija nije išla dalje od toga da bude samo samit NATO-a. Iskreno smo se trudili da smanjimo napetost u ovoj krizi od samog početka i jasno smo iznijeli naše poruke u vezi sa rješavanjem krize”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je Ministarstvo vanjskih poslova Turske o najnovijim dešavanjima navelo da je odluka Rusije da prizna Donjeck i Lugansk u suprotnosti sa sporazumom iz Minska.

“Ova odluka predstavlja jasno kršenje političkog jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Ovu odluku Rusije smatramo neprihvatljivom, strane pozivamo na zdrav razum i poštivanje međunarodnog prava”, poručio je Erdogan.

Sporazum s vođama separatista

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je u ponedjeljak u Kremlju ukrajinske regije Donjeck i Lugansk kao nezavisne države i potpisao sporazume sa separatističkim liderima tih regija, što je potez koji će dodatno povećati tenzije u regiji i šire.

Nakon što se obratio naciji, Putin je u Kremlju potpisao dekret o priznavanju nezavisnosti separatističkih vlasti na istoku Ukrajine i s vođama separatista potpisao sporazume.

Zapadni saveznici, predvođeni Sjedinjenim Američkim Državama najavili su oštre sankcije za Rusiju zbog ovog poteza.

Izvor: Agencije