EU će koordinisati isporuku humanitarne pomoći Ukrajini

Pomoć koju pružaju države članice “ima za cilj da podrži napore Ukrajine da se pripremi za sve moguće scenarije”, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Evropska unija (EU) saopštila je da će koordinisati isporuku humanitarne pomoći Ukrajini (EPA)

Evropska unija (EU) saopštila je da će koordinisati isporuku humanitarne pomoći Ukrajini, posebno medicinskog materijala i zaštitne opreme vazdušnim putem, na zahtjev Kijeva, prenosi Beta.

Pomoć koju pružaju države članice “ima za cilj da podrži napore Ukrajine da se pripremi za sve moguće scenarije”, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Pomoć uključuje medicinske maske za jednokratnu upotrebu, sterilne rukavice, električne generatore, antibiotike i dezinfekciona sredstva koje obezbjeđuju Slovenija, Irska, Rumunija i Austrija.

Pomoć civilnoj zaštiti je na putu

Francuska će obezbijediti stotine šatora, prostirki, ćebadi i vreća za spavanje, 3.000 rukavica za “hemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu” zaštitu, kao i pokretnu bolnicu koja može da liječi 500 ljudi, navodi se u saopštenju.

“Čim je Ukrajina zatražila našu pomoć, radili smo danonoćno da pomognemo vlastima”, rekao je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

“Pomoć civilnoj zaštiti je na putu. Slovenija, Rumunija, Francuska, Irska i Austrija su već dale pomoć i očekujem dalju pomoć u narednim danima od drugih zemalja članica EU”, dodao je on.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada