WHO: Šest afričkih zemalja dobija tehnologiju za mRNA vakcine

Riječ je o naprednoj tehnologiji koju su primijenile farmaceutske kompanije kao što su Pfizer/BioNTech i Moderna za proizvodnju vakcina protiv COVID-19.

Šest afričkih zemalja dobija mogućnost proizvodnje vakcine mRNA u skladu s međunarodnim standardima (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da će šest afričkih zemalja – Egipat, Kenija, Nigerija, Senegal, Južnoafrička Republika i Tunis – prve na tom kontinentu dobiti tehnologiju za proizvodnju mRNA vakcina.

Projekt prenosa tehnologije pokrenut je prošle godine i trebao bi pomoći državama s niskim i srednjim dohotkom da same proizvode vakcine mRNA u skladu s međunarodnim standardima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Riječ je o naprednoj tehnologiji koju su primijenile farmaceutske kompanije kao što su Pfizer/BioNTech i Moderna za proizvodnju vakcina protiv COVID-19.

WHO je uspostavio globalno tijelo za transfer tehnologije proizvodnje vakcina pošto su bogate države gomilanjem vakcina stvorile neravnotežu te su vakcine prodavane vladama koje mogu platiti najviše cijene.

Smanjiti ovisnost o drugim kompanijama

Zbog toga su države srednjeg i niskog dohotka stavljene na čekanje za vakcinu protiv COVID-19 u pandemiji.

Pandemija korona virusa jasno je pokazala više nego ikada do sada kako ovisnost o nekoliko kompanija za proizvodnju globalne robe u svijetu može biti ograničavajuće i opasno, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Srednjoročno i dugoročno, najbolji način da se nosimo s vanrednim zdravstvenim stanjima i pružimo zdravstvenu zaštitu svjetskom stanovništvu je znatno povećati kapacitete svih regija da same proizvode potrebne zdravstvene proizvode”, kazao je on.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa pohvalio je inicijativu i pozvao globalnu mrežu za distribuciju vakcina COVAX te savez za vakcine GAVI da kupuju vakcine od lokalnih proizvođača.

Izvor: Agencije