Zelenski: Rusko-bjeloruske vježbe su “psihološki pritisak” na Ukrajinu

Očekuje se kako će približno 30.000 ruskih vojnika učestvovati u vježbama sa Bjelorusijom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opisao je zajedničke vježbe kao ozbiljne, navodeći da su Rusija i Bjelorusija "suočene sa prijetnjama bez presedana" (EPA - Ilustracija)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je u četvrtak kao način “psihološkog pritiska” gomilanje ruskih trupa na ukrajinskoj granici, na dan kada su počele rusko-bjeloruske vojne vježbe na bjeloruskoj teritoriji.

“Mislimo da gomilanje vojske u blizini naših granica predstavlja psihološki pritisak naših susjeda”, rekao je Zelenskij, kako ga se citira u saopštenju njegovog ureda, prenosi Hina.

“Nema ništa novog. Što se tiče rizika, oni postoje i nisu nikada prestali od 2014.”, godine ruske aneksije Krima i početka sukoba sa separatistima koje podržava Moskva na istoku Ukrajine, dodao je.

“Pitanje je razina rizika i način na koji reagiramo”, nastavio je.

U Bjelorusiji 30.000 ruskih vojnika

Rusija i Bjelorusija su danas započele zajedničke vojne vježbe radi uvježbavanja zadataka za suzbijanje i odbijanje vanjske agresije, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane, a prenosi agencija Tanjug pozivajući se na RIA Novosti.

“Dana 10. februara na kombinovanim poligonima Oružanih snaga Republike Bjelorusije, u okviru druge etape testiranja snaga za reagiranje Saveza Rusije i Belorusije, počela je zajednička vježba”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Očekuje se kako će približno 30.000 ruskih vojnika učestvovati u vježbama sa Bjelorusijom.

Prijetnje bez presedana

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opisao je zajedničke vježbe kao ozbiljne, navodeći da su Rusija i Bjelorusija “suočene sa prijetnjama bez presedana”.

Iz NATO-a, međutim, poručuju da zajedničke vježbe označavaju najveće rusko angažovanje u toj bivšoj sovjetskoj državi još od vremena Hladnog rata, a Bijela kuća je vježbe nazvala “eskalacionom” akcijom u uvjetima tenzija oko Ukrajine.

Rusija je više puta negirala bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu uprkos tome što je, kako tvrdi BBC, na granici okupila više od 100.000 vojnika.

Ukrajinska vojska pak ove sedmice provodi vlastite manevre na čitavom teritoriju, koristeći turske borbene dronove i protutenkovske rakete koje su joj isporučili London i Washington.

 

 

Izvor: Agencije