U Dohi dodijeljene Nagrade za izvrsnost u borbi protiv korupcije

Ceremonija dodjele nagrade katarskog emira šeika Tamima bin Hamada Al Thanija za izvrsnost u borbi protiv korupcije prvi put je održana u Dohi, jer je Katar domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2022.

Hopewell Chin'ono, novinar iz Zimbabvea koji je među dobitnicima nagrade, rekao je da je ovo priznanje 'važna prekretnica' i za njega i za Zimbabve (AFP)

Dobitnici šeste Međunarodne nagrade katarskog emira šeika Tamima bin Hamada Al Thanija za izvrsnost u borbi protiv korupcije proglašeni su u Dohi.

Sedam organizacija i pojedinaca dobilo je nagradu u četvrtak, kao priznanje za svoj rad u domenu borbe protiv korupcije i očuvanja vladavine prava.

Sope Williams-Elegbe iz Ujedinjenog Kraljevstva i Ernesto Savona iz Italije nagrađeni su u kategoriji Akademsko istraživanje i obrazovanje; Libanska institucija Youth Against Corruption (YAC) i indonezijska antikorupcijska koalicija (KAKI) nagrađeni su u kategoriji Omladinska kreativnost i angažman; Hopewell Chin’ono iz Zimbabvea nagrađen je u kategoriji Istraživačko novinarstvo; Lisa A Kehl iz SAD-a dobila je nagradu u kategoriji Zaštita sporta od korupcije; dok je John Githongo iz Kenije nagrađen u kategoriji za životno djelo ili izvanredno postignuće.

Chin'ono je na Twitteru napisao da je ovo priznanje “važna prekretnica”, ne samo za njega, već i za Zimbabve, zemlju suočenu sa “neviđenom pljačkom javnih sredstava i zloupotrebe pravosuđa” koja se “bori da napreduje”.

Ceremoniji dodjele nagrada, koja je održana u hotelu Sheraton, prisustvovao je šeik Tamim u društvu predsjednika FIFA-e Giannija Infantina koji boravi u Dohi zbog Svjetskog nogometnog prvenstva 2022.

“Čestitam dobitnicima Nagrade za izvrsnost u borbi protiv korupcije i želim im dobrodošlicu u Dohu, gdje se prvi put održava ceremonija dodjele”, napisao je emir na Twitteru.

“Siguran sam da će dobitnici nagrada udvostručiti svoje napore u borbi protiv korupcije, pošasti koja koči razvoj i šteti javnom interesu.”

Nagrada je dodijeljena u partnerstvu sa Uredom Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC), a sastoji se od trofeja i finansijske nagrade.

Svečanost dodjele nagrada održana je dan prije Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava 9. decembra. Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) procjenjuje da se od približno 13 triliona dolara koje vlade izdvajaju za javnu potrošnju, do 25 posto gubi na korupciju.

Izvor: Al Jazeera