Dina Boluarte postala prva predsjednica Perua

‘Tražim političko primirje kako bih postavila vladu nacionalnog jedinstva’, rekla je Dina Boluarte u svom prvom govoru nakon što je položila zakletvu kao šesti predsjednik zemlje u samo pet godina.

Dina Boluarte sada se suočava s nezavidnim izazovom ozdravljenja podijeljenog Perua u kojem je predsjedništvo u borbi s Kongresom više od godinu dana (Reuters)

Dina Boluarte postala je prva žena predsjednica Perua usred političkog vrtloga kada je njen prethodnik i bivši šef Pedro Castillo smijenjen u procesu opoziva i kojeg je privela policija nakon što je pokušao nezakonito zatvoriti Kongres, piše Reuters.

Boluarte (60) se sada suočava s nezavidnim izazovom ozdravljenja podijeljenog Perua u kojem je predsjedništvo u borbi s Kongresom više od godinu dana.

“Tražim političko primirje kako bih postavila vladu nacionalnog jedinstva”, rekla je u svom prvom govoru nakon što je položila zakletvu kao šesti predsjednik zemlje u samo pet godina.

Boluarte donedavno nepoznata većini Peruanaca

Obećala je formirati široku vladu “svih krvi”. “Tražim vrijeme, dragocjeno vrijeme da se zemlja spasi od korupcije i loše vladavine”.

Ova advokatica je donedavno bila relativno nepoznata većini Peruanaca – 2018. je na izborima za gradonačelnika okruga Lima osvojila manje od četiri posto glasova, a 2021. izgubila u nadmetanju za mjesto u parlamentu, ali je postala poznata uz Castilla kao potpredsjednica na njegovoj listi kada su “izvukli” izbornu pobjedu 2021. za krajnje ljevičarsku stranku Peru Libre.

Nakon što je stupio na dužnost, Castillo je odabrao Boluarte za ministricu razvoja i socijalne uključenosti, ali proteklih sedmica Boluarte se distancirala od Castilla, podnijevši ostavku na svoju ulogu ministrice, a to bi joj moglo pomoći da ostane na dužnosti do 2026.

Izvor: Agencije