Jedna sedmica u Putinovom životu

Putinov javno dostupan raspored prikriva brutalnu stvarnost njegovog rata u Ukrajini, piše kolumnista ‘Washington Posta’.

Putinov javno dostupan raspored pokazuje kako ispunjava dane nizom redovnih sastanaka, videokonferencija i ceremonijama (Reuters)

Kolumnista David Ignatius u svom članku u Washington Postu govori o aktivnostima ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom sedmice, što pruža uvid u način na koji upravlja unutrašnjim i vanjskim poslovima svoje zemlje.

Prije nego što je opisao detalje Putinovih aktivnosti, kaže da podrobniji pogled na Putinov javno dostupan kalendar pruža uvid u aktivnosti vođe koji nadzire gotovo svaki aspekt ruskog života.

Skrivanje stvarnosti o ukrajinskom ratu

Dodaje da Putinov javno dostupan raspored prikriva brutalnu stvarnost njegovog rata u Ukrajini kroz poziranje za fotografije, baš kao što bi to učinio bilo koji zapadni čelnik dobro upućen u medije, zatim rukovanje, održavanje brifinga, susreta s poljoprivrednicima, poreznicima i diplomatama.

Ignatius kaže da Putinov sedmični raspored pokazuje da svoje dane ispunjava nizom redovnih sastanaka, videokonferencija i ceremonija, što pokazuje da pokušava ojačati povjerenje u zemlji čak i kada vodi neuspješan rat u Ukrajini. On je peripatetik, jedan dan razgovara sa svojim pomoćnicima o stočarstvu, a drugi dan o umjetnoj inteligenciji. Pažljivo njeguje druge, različite etničke grupe u Rusiji. Premda Sovjetskog Saveza više nema, on ostaje u redovnom kontaktu s neposlušnim vođama bivših republika. Njegova nostalgija za sovjetskom erom je očita.

Autor nastavlja i kaže da Putin djeluje u tajnosti, ali da ostavlja trag i u javnom životu. Njegov službeni dnevni red je objavljen na internetu i pomaže objasniti ovaj aspekt njegovog života.

Evo sažetka javnih događaja koje je Putin održao tokom pet dana prošlog mjeseca, a preuzete su s njegove službene web-stranice Kremlin.ru. Prema Ignatiusu, to govori o tome koliko je Putin naporno radio da održi privid normalnosti dok se rat u Ukrajini nastavlja:

Ponedjeljak, 21. novembar: perad i porezi

Putin posvećuje gotovo opsesivnu pažnju malim detaljima uprave. Sedmicu započinje videokonferencijom o stanju ruske stočarske i peradarske industrije, tokom koje je ruski čelnik informiran o uzgoju svinja, proizvodnji jaja i drugim detaljima onoga što on naziva “agro-industrijskim kompleksom”.

Drugi veliki događaj u ponedjeljak je “radni sastanak” s Daniilom Jegerovom, šefom Federalne porezne službe. Kao i obično, Putin ispituje svog podređenog o detaljima i čini se kao da ima sve što je potrebno da dokaže da je sposoban riješiti svaki problem.

Utorak, 22. novembar: Fidel Castro i nuklearni ledolomci

Putin uživa kao car u ceremonijalnim događajima, a u utorak je proslavio, putem videokonferencije, dva nova ledolomca na nuklearni pogon. Kasnije je prisustvovao ceremoniji otkrivanja brončane statue u Moskvi u čast kubanskog vođe Fidela Castra.

Putin se kasnije sastao s kubanskim predsjednikom Miguelom Diaz-Canelom. Opisujući svoje susrete s Castrom, Putin je svom posjetitelju rekao: “Bio sam vrlo iznenađen njegovom udubljenošću u detalje… Znao je i bio u stanju analizirati sve što se događa u svijetu.” Možda Putin govori o tome kako sebe vidi.

Putin završava svoj službeni dan telefonskim pozivom Ilhamu Alijevu, predsjedniku Azerbajdžana, bivše sovjetske republike koja je, poput mnogih drugih, ljuta na rusku hegemoniju u regiji.

Srijeda, 23. novembar: Gnojivo i ne tako bratska posjeta Armeniji

Putin dan počinje s Dmitrijem Mazepinom, predsjednikom Komisije za proizvodnju i promet mineralnih gnojiva. Mazepin predsjedniku daje detaljne statistike o proizvodnji gnojiva.

Zatim Putin putuje u Jerevan, u Armeniji, mjesto gdje se ruska moć raspada, na samit Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), saveza bivših sovjetskih republika koji Rusija vidi kao verziju NATO-a, koja je postala žestoko podijeljena i neučinkovita grupa čiji se članovi svađaju s Moskvom i međusobno.

No pozadina sastanka u Jerevanu je neuspjeh grupe da spriječi rat 2020. između dviju država članica, Armenije i Azerbejdžana, te neuspjeh Rusije da od tada provede planove za očuvanje mira.

Web-stranica Kremlja ne spominje prezir armenskog predsjednika prema Putinu ranije tog dana kada je odbio potpisati izjavu organizacije ODKB koju je izradila Rusija.

Četvrtak, 24. novembar: umjetna inteligencija, “Orden za hrabrost” i bez “vanrednih mjera”

Putinov veliki događaj ovog dana je sudjelovanje na dugoj i detaljnoj raspravi o “Tehnologijama umjetne inteligencije za ekonomski rast”. Putin raspravlja o umjetnoj inteligenciji iznenađujuće intenzivno i opširno. Ispis njegovih opažanja ima 42 stranice. Putin postavlja zanimljiva pitanja: Šta je kognitivna osnova za intuiciju? Kako podaci mogu poboljšati upravljanje? Šta umjetna inteligencija znači za zapošljavanje? Kako se podaci mogu sakriti?

Putin je kasnije tog dana odvojio vrijeme da dodijeli “Orden za hrabrost” ruskom blogeru i propagandisti Semionu Pegovu koji je stao na nagaznu minu i bio ranjen u Ukrajini. Svoj dan završava videokonferencijom s Koordinacijskim vijećem ruskih oružanih snaga. Putinova web-stranica ne daje naznake da su nedavni događaji bili katastrofalni za Rusiju.

Petak, 25. novembar: Ožalošćene majke, čečenski saveznici i ruski proizvođači oružja

Dva dana prije Majčinog dana u Rusiji, Putin se sastao sa grupom žena za koje se kaže da su ruske majke čiji se sinovi bore i ginu u Ukrajini.

”Dijelimo ovu bol, razumijemo da ništa ne može zamijeniti gubitak sina, djeteta”, rekao im je.

Ono što upada u oči na ovom pomno probranom skupu je broj majki koje pripadaju ruskim etničkim manjinama i dolaze iz udaljenih regija.

Putin se zatim sastaje sa svojim ratnim kabinetom, stalnim članovima njegovog Vijeća sigurnosti. Ono što je ovdje rečeno nije objašnjeno na Putinovoj web-stranici. Zatim prima Ramzana Kadirova, čelnika Čečenije, regije brutalizirane Putinovom kampanjom “spaljene zemlje” početkom 2000-ih, koja sada opskrbljuje borcima rusku vojsku u Ukrajini. Ponovo nema detalja njihovog razgovora.

Ruski predsjednik završava svoj dan, malo nakon 23 sata, govorom državnoj korporaciji Rostec koja se bori održati proizvodnju visokotehnološkog oružja na unatoč zapadnim sankcijama.

Izvor: Agencije