Rusija rasporedila raketni sistem na otoku u blizini Japana

Sistem ‘Bastion’, koji ima projektile s dometom do 500 kilometara, raspoređen je u dijelu Kurilskog otočja, oko kojeg se dvije zemlje spore.

Raspoređivanje je uslijedilo godinu nakon što je Rusija postavila sisteme 'Bastion' na otoku Matua (Reuters)

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je razmjestilo mobilne odbrambene raketne sisteme na sjevernom Kurilskom otoku – dijelu strateški lociranog lanca otoka koji se proteže između Japana i ruskog poluotoka Kamčatka.

Japan polaže pravo na južne Kurilske otoke koje drži Rusija, a koje Tokio naziva Sjevernim teritorijima.

Radi se o teritorijalnom sporu koji datira još od kraja Drugog svjetskog rata, kada su ih sovjetske trupe zauzele i istisnule Japan, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ruski raketni sistem Bastion, koji ima projektile s dometom do 500 kilometara, raspoređen je na otoku Paramušir, u sjevernom dijelu Kurilskog otočja, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Obalne službe Pacifičke flote držat će danonoćnu stražu kako bi kontrolirale susjedno morsko područje i zone tjesnaca”, rečeno je.

Ministarstvo odbrane je saopćilo da je na Paramuširu postavljen vojni logor s uslovima koji omogućuju cjelogodišnju službu, smještaj, rekreaciju i hranu za osoblje.

‘Militarizacija prošla ispod radara’

Ovo raspoređivanje uslijedilo je godinu nakon što je Rusija postavila sisteme “Bastion” na otoku Matua, u centralnom dijelu Kurilskog grebena.

Centar za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu u septembarskom izvještaju napisao je da je moskovska militarizacija Kurilskih otoka, u sjeni invazije na Ukrajinu, “uglavnom prošla ispod radara”.

“Koraci Rusije da pojača prisutnost sugeriraju da će otoci nastaviti igrati pogubnu ulogu u budućnosti rusko-japanskih odnosa i da bi Japan i SAD trebali produbiti konsultacije u vezi s ruskim aktivnostima u regiji”, navodi se u izvještaju objavljenom na web stranici Centra.

Japan se pridružio zapadnim saveznicima u uvođenju ekonomskih sankcija Rusiji nakon što je poslala desetke hiljada vojnika u Ukrajinu.

Rusija se povukla iz pregovora o mirovnom sporazumu s Japanom i zamrznula zajedničke ekonomske projekte vezane uz sporne Kurilske otoke zbog japanskih sankcija uvedenih kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Izvor: Agencije