Poljska prihvaća njemački sistem Patriot

Njemačka je sistem protivzračne odbrane ponudila nakon što je zalutala raketa pala na teritoriju Poljske blizu granice sa Ukrajinom i ubila dva Poljaka.

Blaszczak je na Twitteru napisao kako mu je žao što Njemačka nije željela postaviti sistem Patriot u Ukrajinu. (Reuters)

Poljski ministar odbrane izjavio je u utorak kako će njegova država prihvatiti raketni odbrambeni sistem Patriot koji je Njemačka ponudila poslati Poljskoj prošlog mjeseca, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Njemačka je navedeni sistem ponudila nakon što je zalutala raketa pala na teritoriju Poljske blizu granice sa Ukrajinom i ubila dva Poljaka.

Poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak je prvo prihvatio ponudu sa „zadovoljstvom“. Međutim, onda su drugi poljski zvaničnici saopćili kako sistem Patriot treba biti postavljen u Ukrajini, što Njemačka nije bila spremna uraditi.

Raspored na teritoriji NATO-a

Blaszczak je na Twitteru napisao kako mu je žao što Njemačka nije željela postaviti sistem Patriot u Ukrajinu.

„Postavljanje Patriota u zapadnoj Ukrajini povećalo bi sigurnost Poljaka i Ukrajinaca“ napisao je on.

Šef odbrane Poljske je naveo kako dvije strane nastavljaju „sa aranžmanima u vezi s postavljanjem protivzračne odbrane u Poljskoj i njihovim povezivanjem sa komandnim sistemom”.

Njemačka je saopćila kako je sistem Patriot koji je ponuđen Poljskoj dio integrirane protivzračne odbrane NATO-a i kako će biti raspoređen samo na teritoriji NATO-a.

Izvor: Agencije