UN traži mišljenje Međunarodnog suda pravde o izraelskoj okupaciji

Poslednju odluku ICJ o izraelskim barijerama vlada jevrejske države je odbacila i optužila sud da je politički motivisan.

Mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija zatražile su 193 članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (AP)

Mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija zatražile su 193 članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, javlja Tanjug.

Izrael je u ratu 1967. godine zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalem, oblasti koje Palestinci žele za državu, podsjeća se u izvještaju Reutersa.

Izrael se povukao iz Gaze 2005. godine, ali zajedno sa susjednim Egiptom kontroliše granice ove palestinske enklave.

Najviša sudska instanca UN-a

Međunarodni sud pravde sa sjedištem u Hagu, poznat i kao Svjetski sud, najviša je sudska instanca UN-a koja se bavi sporovima između država i njegove presude su obavezujuće, iako ta institucija nema ovlaštenje da ih sprovodi.

Izrael, Sjedinjene Američke Države i 24 druge članice UN-a glasale su protiv ove mjere, dok su 53 države bile uzdržane.

Bivši premijer Izraela Yair Lapid, koga je u četvrtak na premijerskom položaju smijenio Benjamin Netanyahu, prošlog mjeseca je pozvao svjetske lidere da se suprotstave tom potezu koji prema njegovim riječima “ide na ruku ekstremistima”.

Hamas preuzeo Gazu 2007.

Grupa Hamas preuzela je Gazu 2007. godine nakon kratkog građanskog rata sa umjerenijim palestinskim rivalima, ali od tada su Hamas i Izrael vodili tri oružana sukoba u Gazi.

Palestinski izaslanik UN Riyad Mansour primijetio je da je glasanje održano dan nakon polaganja zakletve novog tvrdokornog desničarskog premijera Izraela Benjamina Netanyahua koji obećava da će proširiti jevrejska naselja i nastaviti druge političke aktivnosti koje su bile na meti kritičara i u zemlji i u inostranstvu.

Posljednju odluku ICJ o izraelskim barijerama vlada jevrejske države je odbacila i optužila sud da je politički motivisan.

Izvor: Agencije