Sjeverna Koreja lansirala nova tri balistička projektila

Sjeverna Koreja je u ovoj godini već izvela nezapamćeno velik broj pokusnih lansiranja projektila, što se tumači kao pritisak Pjongjanga razvojem oružja.

Vojni južnokorejski izvori navode da su tri balistička projektila kratkog dometa ispaljena oko osam sati ujutro po lokalnom vremenu (EPA - Ilustracija)

Sjeverna Koreja je lansirala nova tri balistička projektila u subotu ujutro po lokalnom vremenu, koji su pali u more istočno od Korejskog poluotoka, saopćili su iz južnokorejskih vojnih izvora, prenosi Hina.

Sjeverna Koreja je u ovoj godini već izvela nezapamćeno velik broj pokusnih lansiranja projektila, što se tumači kao pritisak Pjongjanga razvojem oružja, a pojavila su se nagađanja da bi to moglo dovesti i do sedmog testa nuklearnog oružja.

Vojni južnokorejski izvori navode da su tri balistička projektila kratkog dometa ispaljena oko osam sati ujutro po lokalnom vremenu s lokacije južno od glavnog grada Pjongjanga.

Sva tri projektila su letjela na visini od oko 100 kilometara i prešla udaljenost od oko 350 kilometara, izvjestila je agencija Kyodo, citirajući japansko Ministarstvo obrane.

Ove godine ispaljeno oko 70 projektila

U ponedjeljak je pet sjevernokorejskih dronova prešlo u zračni prostor Južne Koreje, što je rezultiralo aktiviranjem južnokorejskih aviona i helikoptera koji su pokušali srušiti uljeze. Bio je to prvi incident ovakve vrste od 2017.

Ne računajući subotnja lansiranja, Sjeverna Koreja je u ovoj godini ispalila oko 70 balističkih projektila, uključujući i osam interkontinentalnih raketa, objavila je južnokorejska agencija Yonhap.

Sjevernokorejska državna agencija još nije izvjestila o subotnjim lansiranjima, ali je saopćila da je državni vođa Kim Jong-un predsjedavao stranačkim sastankom u petak na kojem se odlučivalo o politici i strategiji za sljedeću kalendarsku godinu.

Izvor: Agencije