Novogodišnje zabave širom svijeta poslije zabrana zbog korona virusa

Stanovnici otoka Samoa i Kiribati u Tihom okeanu prvi su na svijetu ušli u 2023. godinu.

Sve velike zemlje Azije: Japan, Kina, Indija i Pakistan ušli su u novu 2023 (Reuters)

Uz odbrojavanje i vatromet, žitelji i turista u gradovima svijeta, počev od azijsko-pacifičkog regiona, poslije tri godine dočekuju prvu novu godinu bez mjera ograničenja zbog korona virusa.

Novu 2023. godinu dočekali su Taškent, Islamabad, Lahore i Karači, u 20 sati po srednjeevropskom vremenu.

Prije Uzbekistana i Pakistana, nova 2023. godina dočekana je u New Delhiju, Daki, Astani, Bangkoku, Hanoju, Kuala Lumpuru.

Doček Nove godine u Hong Kongu (Reuters)

Iako pandemija i dalje odnosi živote, posebno u Kini koja se bori sa porastom broja novih infekcija otkad je ublažila sanitarne mjere, druge države su ukinule zabrane putovanja i karantina, ograničenje broja ljudi na javnim mjestima, obavezno testiranje, prenosi agencija Beta.

Novogodišnje proslava je i kod Velikog zida u Pekingu, dok su vlasti u Šangaju obustavile saobraćaj motornih vozila duž obale da bi građani mogli da se okupe u novogodišnjoj noći. Šangajski Diznilend ima i specijalni vatromet kojim će dočekati novu 2023. godinu.

Posljednji dan 2022. godine obilježen je još jednim ruskim napadom na Ukrajinu, ali mnogi su se uprkos tome vratili u glavni grad, Kijev, da bi novogodišnju noć proveli s najmilijima što je za mnoge veliki luksuz. Milioni će i u novogodišnjoj noći biti bez struje, a proslava napolju nije moguća zbog ruskih napada.

Zabrinutost zbog rata u Ukrajini i ekonomske krize koji je izazvao širom svijeta osjetila se i u Tokiju, gdje je jedan građanin izjavio za AP da se nada da će se rat u Ukrajini završiti, “pa će se i cijene stabilizovati”.

Doček Nove godine u New Delhiu (Reuters)

Australija je uz tradicionalni vatromet ušla u Novu godinu, a mnogi turisti su stigli u Sydney kako bi uživali u fenomenalnoj proslavi.

Mnogi turisti su se sinoć okupili ispred kapija kako bi uspjeli zauzeti svoje mjesto. U 10 sati ujutro su svi kapaciteti bili popunjeni.

I ostrva u Tihom okeanu u 2023.

“Ovo je ostvarenje mog sna. O ovom mjestu sam čula sve najbolje”, rekla je japanska turistkinja za ABC.

Stanovnici otoka Samoa i Kiribati u Tihom okeanu prvi su na svijetu ušli u 2023. godinu.

Nakon njih su stanovnici Novog Zelanda ušli u Novu godinu.

Novu 2023. godinu dočekali su stanovnici Japana, Južne Koreje i Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije