ECDC: Testiranje putnika iz Kine je ‘neopravdano”

Uvođenje obaveznog testiranja na COVID-19 za putnike koji dolaze u EU iz Kine, koja doživljava eksploziju slučajeva, ‘neopravdano’ je, ocijenio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Nekoliko zemalja, uključujući Italiju, Japan i Sjedinjene Američke Države, već je odlučilo uvesti obavezne testove za sve putnike koji dolaze iz Kine (EPA)

Uvođenje obaveznog testiranja na COVID-19 za putnike koji dolaze u Evropsku uniju iz Kine, zemlje koja doživljava eksploziju slučajeva, “neopravdano” je, ocijenio je u četvrtak Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Zemlje EU-a “imaju relativno visoke nivoe imunizacije i cijepljenja”, a “varijante koje kruže u Kini već kruže i u EU-u”, saopćio je ECDC, objašnjavajući da takva mjera nije potrebna na razini cjelokupne Unije, prenosi Hina.

Za evropsku agenciju, broj potencijalno zaraženih koji bi mogli ući u EU je relativno nizak u usporedbi s brojem zaraženih koji se svakodnevno detektiraju u Uniji.

Zdravstveni sistemi “sada mogu upravljati” bolešću, dodala je agencija.

Evropska komisija u četvrtak je sazvala neformalni sastanak kako bi se “raspravile moguće mjere za koordinirani pristup” članica EU-a prema eksploziji slučajeva COVID-a u Kini.

Posredovanje Komisije

Komisija će “nastaviti posredovati u raspravama između država članica”, objavio je njen glasnogovornik nakon sastanka.

Nekoliko zemalja, uključujući Italiju, Japan i Sjedinjene Američke Države, već je odlučilo uvesti obavezne testove za sve putnike koji dolaze iz Kine.

Ovomjesečni iznenadni prestanak kineske ‘nulte COVID’ politike, koji bi trebao potaknuti Kineze da ponovno putuju u inostranstvo, dogodio se u trenutku dok se ta zemlja suočava s najvećim valom zaraza u svijetu, pojačanim pojavom novih varijanti, prenosi agencija France Presse.

Izvor: Agencije