Ruski političari i stručnjaci očekuju ‘potpunu pobjedu’ naredne godine

Anketa Sveruskog centra za istraživanje javnog mnijenja pokazuje da 83 posto Rusa vjeruje da je tekuća godina bila teška za cijelu Rusiju, dok 52 posto ispitanika pozitivno ocjenjuje 2022.

Ankete pokazuju kako 65 posto Rusa vjeruje da će njihova zemlja postići veliki uspjeh u narednoj godini (Shutterstock)

Neviđeni pritisci Zapada na Rusiju, vojne prijetnje Sjevernoatlantskog saveza (NATO), pored ekonomskih sankcija i drugih izazova, predstavljaju težak test za snagu i stabilnost Rusije, navodi se u izvještaju koji je objavio ruski list Vzglyad.

List u svom izvještaju, koji je pripremila dopisnica Daria Volkova, ističe da, uprkos svemu tome, 65 posto Rusa vjeruje da će njihova zemlja postići veliki uspjeh u narednoj godini.

Izvještaj prenosi riječi generalnog direktora Sveruskog centra za istraživanje javnog mnijenja Valerija Fedorova koji je rekao da je anketa koju je sprovela njegova agencija pokazala da 83 posto Rusa vjeruje da je tekuća godina bila teška godina za cijelu Rusiju, dok 52 posto ispitanika pozitivno ocjenjuje 2022.

Istraživanje je provedeno u fazama u oktobru, novembru i decembru ove godine putem telefonskih poziva, a obuhvatilo je više od 1.600 ljudi iz 80 regija Rusije.

“Kada govorimo o ličnim očekivanjima, 65 posto ispitanika (u anketi) očekuje da će 2023. godina generalno biti dobra, odnosno da će njihova zemlja postići veliki uspjeh u njoj. Trećina ispitanika, odnosno 32 posto, očekuje da će sljedeća godina biti vrlo teška i loša”, kaže Fedorov.

‘Kolaps starog svijeta’

U izvještaju se također citira i zamjenik predsjednika ruske Državne dume Oleg Morozov, koji je rekao: “Protekla godina predstavlja trenutak opasnog kolapsa starog svijeta, kojem je nedostajala pravda i koji je uništio temelje morala i ljudskih vrijednosti. Nova godina će biti početak uspostavljanja svijeta u kojem je sigurnost nedjeljiva, a pravda najviša vrijednost. U kojoj je moral važniji od političke podobnosti. Ovaj svijet nećemo graditi 2023. godine, ali ćemo postaviti njegove temelje”.

Zastupnik Narodnog savjeta [samoproglašene] Donjecke narodne republike Vladislav Berdičevski izjavio je za ruski list da je “najvažnija stvar (u narednoj godini) mir u Donjecku i na svim teritorijama Donbasa; mi to zaslužujemo”.

Sličan stav je iznio i politički ekonomski stručnjak Ivan Lizan, koji je rekao: “Ono što želimo više od svega je da uništimo sva neprijateljska utvrđena područja, oslobodimo Donbas i uđemo u administrativne granice naših novih teritorija”.

Sigurni u ‘ozbiljan napredak’

Dopisnica Vzglyada također je citirala Konstantina Dolgova, zamjenika predsjednika Komiteta za ekonomsku politiku Savjeta Federacije Rusije, koji je rekao da će “specijalna vojna operacija” biti završena sljedeće godine, postizanjem svih ciljeva i zadataka koje je zacrtao ruski predsjednik Vladimir Putin. Izrazio je uvjerenje da će Rusija ostvariti značajan napredak tokom naredne godine.

“Siguran sam da ćemo 2023. napraviti ozbiljan napredak koji će ojačati naš ekonomski, tehnički i industrijski suverenitet. Drugim riječima, čekam potpunu pobjedu”, dodao je.

Dopisnica je svoj izvještaj zaključila izjavom zamjenika Državne dume Olega Matvejčeva, koji smatra da je Rusiji potrebna stabilnost u sljedećoj fazi, kao i jačanje njenih ofanzivnih sposobnosti.

“Očekuju nas mnoge poteškoće, a naš glavni zadatak, doslovno svake osobe, bez obzira na ono što radi, jeste preživjeti i pobijediti”, rekao je.

Izvor: Agencije